ŞAHİN’DEN VELİLERE ALIŞVERİŞ TAVSİYESİ

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Mahmut Sami Şahin, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında okul alışverişi yapacak velilere ambalajlı ve standartlara uygun ürün kullanımı çağrısında bulunarak tavsiyelerde bulundu.

“Üreticisi Bilinmeyen Ürünler Tercih Edilmemeli”

TSE Başkanı Şahin, üreticisi bilinmeyen ürünlerin tercih edilmemesi gerektiğini, satın alınacak ürünün üzerinde etiketinin olması, etikette üretici firmanın adı ile iletişim bilgilerinin bulunması gerektiğini vurguladı. Şahin, “Üretici firmaların bilinen ve güvenilir firmalar olmasına özen gösterilmelidir. Özellikle de üreticisi bilinmeyen hiçbir ürün satın alınmamalıdır.” dedi.

Şahin okul alışverişlerinde dikkat edilmesi gereken bir diğer noktanın “CE” işareti olduğunu belirterek, “CE işareti, ürünün Avrupa Birliği Standartlarına uygun olarak üretim yapıldığını gösteren ve Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşımını sağlayabilmek adına ürünlerde bulunması zorunlu olan işarettir ve bu işaret üzerine iliştirildiği ürünün insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından sağlıklı ve güvenilir olduğunu gösterir. CE işaretiyle birlikte ürünlerin öngörülen güvenlik şartlarına, performans ve kalite kriterlerine uygunluğunu da belgeleyen TSE markasına dikkat edilmelidir.” ifadelerini kullandı.

“Yetkin Laboratuvarlarda Ölçülebilir”

Bir ürünün sağlığa zararlı maddeler içerip içermediği ancak yetkin laboratuvar ortamlarında yapılan testlerle anlaşılabileceğine dikkat çeken Şahin, “Yapılan testler sonucunda ürünün standartlara uygun olduğu üzerinde taşıdığı işaret ve markalarla tescillenir. Dolayısıyla ürünün geçtiği testler ve sahip olduğu belgeler alıcı için kriter olmalıdır.Ürünler bazında dikkat edilmesi gereken analizler incelendiğinde kurşun kalem ve boya kalemlerinde kurşun, kadmiyum, arsenik, krom gibi toksik ağır metallerin analizlerinin yapılmış olması gerekliliği öne çıkmaktadır, aksi takdirde ağır metallerin çocuklarda uzun vadede birikimi nörolojik hastalıklara yol açabilmektedir.” dedi.

Başkan Şahin, okul çantası gibi tekstil ürün olarak değerlendirilen ürünlerde kanserojen olan azoboyar madde analizlerinin mutlaka yapılmış olması gerekliliğini belirterek, “Bununla beraber çantanın plastik kısımlarında fitalatanalizi ve metal kısımlarında ise nikel analizinin yapılması gerekli. Silgi gibi yumuşatılmış PVC (polivinilklorür) kullanılan ürünlerde fitalat analizinin yapılmalı. Suluk gibi plastiklerde ise “BPA Free” ibaresi olan ürünler tercih edilmeli.” tavsiyesinde bulundu.

Tüketicilerimizin Hassasiyeti Önemli

Başkan Şahin, TSE Markasının yalnızca tüketiciler için değil, üreticiler için de önemli olduğunu vurgulayarak “TSE Markası, üreticilerimizrekabet gücünü artıran, halka güvenli ürün sunma imkânı vermektedir. Eğitim ve öğretim malzemeleriyle ilgili standartlar gönüllülük esasına dayalı olduğundan özellikle kalite belgeli firmaların ürünleri tercih edilmelidir. Tüketicilerimizin standartlara uygun ve kaliteli ürün satın alma konusunda gösterecekleri hassasiyet, üretici firmaların bu doğrultuda hareket etmesini sağlayacak bir unsur olacaktır.” diye konuştu.

Genel Filtreler
Yalnızca Tam Eşleşmeler
İçeriklerde Ara
Başlıklarda Ara
Alıntılarda Ara
İçerik Tipi
Hizmetler
Haberler
Duyurular
Sayfalar
İçerik Türü
Ekler

Önerilen Aramalar hizmetlerimizduyurularhaberler