Yazılım Ürünü Kalite Gereksinimleri ve Değerlendirmesi TSE Ürün Belgelendirmesi     

TS ISO/IEC 25051 Standardı Belgelendirmesi

TSE; TS ISO IEC 25051 Satışa sunulan Yazılım Ürünlerinin Kalite Özellikleri ve Değerlendirmesi standardında da belgelendirme hizmeti vermektedir. Bu standart; metin işlemciler, hesap çizelgeleri, veri tabanı programları, grafik paketleri, teknik veya bilimsel fonksiyonlara ait programlar ve yardımcı programlar gibi yazılım paketlerine uygulanabilir.

TS ISO IEC 25051; satışa sunulan yazılım paketlerinin kalite gereksinimlerini, bu paketlerin test dokümanlarının ne tür özelliklere sahip olması gerektiğini, yazılım paketlerinin uyumluluk değerlendirmeleri için gerekli talimatları açıklar. TS ISO IEC 25051 yazılım paketlerinin kendi üretim süreçlerini ya da tedarikçi firmaların kalite sistem gereksinimlerini kapsamaz.

Geliştirmiş olduğunuz yazılım ürününün TS ISO/IEC 25051 standardına uygunluğunun kontrolü açısından aşağıdaki işlemlerden sırasıyla geçmiş olması gerekmektedir.

– Belgenet Üzerinden Başvuru

– Belgelendirme tetkiki (yazılım ürününün üretim yerinde gerçekleştirilir)

– Fonksiyonel testler

İlk adım olacak olan başvuru için basvuruportal.tse.org.tr adresinden başvuru işlemini gerçekleştirilmesi ve başvuru adımlarında bildirilecek olan dokümanların imzalanarak eksiksiz aktarılması gerekmektedir. (Belgenetten alınan başvuru çıktısı, Marka Tescil Belgesi,  İmza sirküleri belgesi, ticari sicil gazetesi, ilgili belgelendirmenin başvuru ücreti kadar avansın TSE banka hesabına yatırıldığına dair dekont, kamu kurumu ise kuruluş kanunu bilgisi) Standart uygunluğunun denetim anında sağlanamaması denetimin tek seferde tamamlanamamasına neden olabileceğinden dolayı fiyatı dolaylı yoldan artırmaktadır.

Belgelendirmede, denetim ve test işlemlerinin tamamlanma süresine göre fiyat değişkenlik gösterebilmektedir. Kurum ve firma kaynaklı aksamalar yaşandıkça fiyatta günlük bazda artışlar mümkün olabilmektedir. Ücret tarifesi ücretler alanında bulunmaktadır.

Firmalar tercihlerine göre farklı test laboratuvarlarını kullanabilmektedir. Bu durumda ücretlendirmelerde yaşanabilecek farklılıklar ücret tarifesinde belirtilmiştir.

DETAYLI BİLGİ İÇİN:

Başvuru ve Belgelendirme Tetkik Bilgisi: 312 416 62 39

Test İşlemleri Bilgisi: 312 416 63 74

TS ISO/IEC 25051 Test Süreçleri

TS ISO/IEC 25051 Test Süreçleri TS ISO/IEC 25051 standardı test aşamasında yapılacak işlemler aşağıda sıralanmıştır:

1- Başvuru yapılması gereken test türleri aşağıdaki gibidir:

a. Fonksiyonel Testler

2- basvuruportal.tse.org.tr adresinden başvuru gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Başvurunun onay aşamasından önce sistemden sözleşme indirilecek ve onay aşamasından sonra başvuru formu indirilecektir. İndirilen formların ıslak imzalı çıktılarının TSE’ye (TSE Bilişim Teknolojileri Test Müdürlüğü Necatibey Cad. No:112 Bakanlıklar Ankara) iletmesi beklenmektedir.

 

3- Başvuru, sözleşme ve test dokümantasyonu(eposta ile gönderilebilir) tarafımıza ulaştıktan sonra test aşamasına geçilebilmektedir.

 

4- Test aşaması için “test ortamı” hazırlanması gerekmektedir. Test ortamı olarak uygulamanıza bağlantı adresini vererek uzaktan erişebileceğimiz bir test ortamı sağlanması gerekmektedir.

 

5- Test ortamında sunulacak yazılım versiyonunun belgelendirme denetimine girecek/girmiş olan yazılım versiyonu ile aynı olması gerekmektedir.

 

6- Test ortamı için;

  • bağlantı adresi
  • bir adet sistem yöneticisi rolünde kullanıcı bilgisi
  • bir adet de normal kullanıcı rolünde kullanıcı bilgisi sağlanması gerekmektedir.

7- Fonksiyonel test aşamasında aşağıdaki dokümanların tarafınızca hazırlanması beklenmektedir.

  • Ürün Tanıtmalığı (Belgelendirme denetiminde incelenen doküman)
  • Kullanıcı Kılavuzu (Belgelendirme denetiminde incelenen doküman)
  • Test Senaryoları (Şablon form test aşamasında gönderilecektir)

Yukarıda bahsi geçen dokümanların tarafımıza iletilmesinin ardından Bilişim Teknolojileri Test Müdürlüğü tarafından yapılacak işlemler aşağıdaki gibidir:

  • Dokümanların değerlendirilmesi
  • Fonksiyonel Testlerin yapılması

8- Test esnasında karşılaşılan uygunsuzluklar “Gözlem Raporları” ile tarafınıza iletilecektir. Tarafınızdan gelecek düzeltmeler ve yanıtlar neticesinde testlere devam edilecektir. Test sonrasında yapılan işlemler raporlanacaktır.

9- Test süresi, test edilecek yazılımın fonksiyonel sayısına göre değişkenlik gösterecektir. Test süresi tahmini için firmanın kendi test uzmanlarının yapmış olduğu testlerdeki toplam test süresinin %30 fazlası kullanılabilir.

10- Testler ile ilgili ücretlendirme için bilisim.tse.org.tr adresinde Yayınlar-Yönergeler menüsü altında bulabileceğiniz BİLİŞİM TEST VE BELGELENDİRME ÜCRET TARİFESİ nin Test Ücretleri başlıklı tablosunu incelemenizi rica ederim. Test Ücretleri bahse konu çizelgeye göre faturalandırılacaktır.

Banka hesap bilgisi: Vakıfbank IBAN NO: TR08 0001 5001 5800 7286 9957 88 Alıcı Kısmına “Türk Standardları Enstitüsü” Açıklamaya “TS 25051 Yazılım Ürünü Kalite Gereksinimleri ve Değerlendirmesi Belgelendirme– Avans Ödemesi” yazabilirsiniz.

Ödemeyi havale/eft dışında kredi kartı ile https://maliisler.tse.org.tr/Avans.aspx web sayfası üzerinden de avans ödemesi şeklinde yapabilirsiniz.

Avans ücreti başvuru ve doküman inceleme ücreti kadar olup aşağıdaki ücret tablosu dokümanında belirtilmiştir. Ödeme yapıldıktan sonra dekontu iletişim kısmında yer alan e – posta adresine iletebilirsiniz.

Ücret Tablosu için Tıklayınız…

TSE BTBDB Bilişim Teknolojileri Test Müdürlüğü

TeL:0312 416 63 74

İnan ÖZKAN (iozkan@tse.org.tr)
Abdullah KESKİN (akeskin@tse.org.tr)
Sezen Selin SÖZEN (ssozen@tse.org.tr)
Mert Özkan ÖZCAN (moozcan@tse.org.tr)

Genel Filtreler
Yalnızca Tam Eşleşmeler
İçeriklerde Ara
Başlıklarda Ara
Alıntılarda Ara
İçerik Tipi
Hizmetler
Haberler
Duyurular
Sayfalar
İçerik Türü
Ekler

Önerilen Aramalar hizmetlerimizduyurularhaberler