3 Kasım 2021 tarihli ve 31658 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ” deki “Kararın 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (cc) bendi kapsamında yer alan veri merkezi yatırımlarına yönelik projelerin değerlendirilmesinde, TS EN 50600 standardı kapsamında minimum Kullanılabilirlik Sınıfı 3 (AC:3), minimum Koruma Sınıfı 2 (PC:2), minimum Ayrıntı Seviyesi 2 (GL:2) olan TSE Veri Merkezi Tasarım Belgesi aranır. Yatırımın tamamlanmasını müteakip, bu fıkrada belirtilen standartların sağlandığına ilişkin TSE Veri Merkezi Tesis Belgesi aranır.” hükmüne istinaden Türk Standardları Enstitüsü, TS EN 50600 standard serisi kapsamında Veri Merkezi Belgelendirilmesi faaliyetine başlamıştır. Enstitümüz bu mevzuat kapsamında oluşturulan belgelendirme programına göre Tasarım ve Tesis süreçlerinin denetimleri sonrasında, sürecin olumlu sonuçlanması durumunda ilgili veri merkezinin belgelendirilme işlemlerini gerçekleştirmektedir.
Yukarıda bahsedilen mevzuat kapsamı haricinde olan veri merkezi projeleri için de, Enstitümüz; sektör dinamikleri, güncel teknoloji ve trendler ile sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği konusundaki gelişmeleri baz alarak aşağıdaki alanlarda belgelendirme programları oluşturmuştur.
Enstitümüz bu belgelendirme programlarıyla, Veri Merkezi ekosisteminin sürdürülebilir bir sektör haline getirilmesi ve rekabetçiliğinin artırılmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Bu amaç doğrultusunda Veri Merkezleri özelinde hazırlanan belgelendirme programlarının detayları aşağıda sunulmuştur.
TS EN 50600 VERİ MERKEZİ BELGELENDİRME PROGRAMI
Tasarım Belgesi
Veri Merkezi Tasarımı, bir veri merkezinin IT kaynaklarını, mimari düzenini ve tüm altyapısını modelleme ve tasarlama sürecidir. Enstitümüz yapılan bu tasarımların değerlendirilmesini, TS EN 50600-1, TS EN 50600-2-x standard serileri, ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve standartlar, mühendislik prensipleri ve iyi mühendislik uygulamaları esas alınarak gerçekleştirmektedir. Bina İnşaatı, Güç kaynakları ve dağıtımı, Çevresel kontrol, İklimlendirme, Haberleşme Kablolama Altyapısı, Güvenlik Sistemleri gibi yapı, sistem ve bileşenlerin tasarımlarına ilişkin değerlendirme sürecinin olumlu sonuçlanması durumunda “TSE Veri Merkezi Tasarım Belgesi” süresiz olarak verilmektedir.
Tesis Belgesi
Bir veri merkezi tesisinin inşası esnasında tasarıma uygunluğunun fiziksel olarak yerinde denetlenmesi süreci; tasarım dökümanları, tasarım değerlendirme raporları, TS EN 50600-2-x serisi ve TS EN 50600-3-1 standardının ilgili bölümleri, ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve standartlar, mühendislik prensipleri ve iyi mühendislik uygulamaları, proje zaman akış diyagramları, kalite planları (ITP) esas alınarak gerçekleştirilmektedir. İlgili yatırımın/projenin tamamlanması ve sürecin olumlu sonuçlanması durumunda “TSE Veri Merkezi Tesis Belgesi” süresiz olarak verilmektedir.
Operasyon Belgesi
Veri Merkezi Operasyonu, büyük miktarda veri, hizmet ve uygulamaların yönetimini, verilerin korunmasını ve güvenliğini içerir. Tesis inşaatı tamamlanarak faaliyete geçmiş veri merkezlerinin operasyon süreçlerinin yerinde denetimi TS EN 50600-3-1 standardının ilgili bölümleri ve iyi uygulamalar dikkate alınarak gerçekleştirilmektedir. Denetim sürecinin olumlu sonuçlanması durumunda “TSE Veri Merkezi Operasyon Belgesi” verilmekte ve yıllık olarak ara kontroller gerçekleştirilmektedir.
SÜRDÜRÜLEBİLİR VERİ MERKEZİ BELGELENDİRME PROGRAMI
İklim değişikliğini önlemek amacı ile 2016 yılında yürürlüğe giren Paris Anlaşması kapsamında küresel ortalama sıcaklık artışının 1,5°C’nin altında tutulmasına yönelik küresel çalışmalar yapılmakta olup, bu amaç doğrultusunda birçok sektör ve birçok ülke net sıfır karbon hedefi için taahhütler vermekte, bu doğrultuda ülkeler yol haritaları ve programlar hazırlamakta, mevzuatlar yayınlamaktadır.
Veri merkezleri sektörüne bu açıdan baktığımızda küresel sera gazı emisyonlarını %2’sini oluşturduğu görülmektedir. Veri merkezleri dijital dünyanın bel kemiği olarak tanımlanıyor ve gelecek yıllarda bu sektörün ihtiyaçlar doğrultusunda daha da büyüyeceği öngörülüyor. Sektörün genişlemesiyle birlikte bu emisyon miktarının hızla düşürülmesi elzemdir. Bu doğrultuda tüm dünyada mevzuat düzenlemeleri haricinde sektördeki aktörler tarafından alınan inisiyatifler bulunmaktadır.
İklim Nötr Veri Merkezi Paktı (The Climate Neutral Data Centre Pact – CNDCP) bunlardan sadece biridir. CNDCP, Avrupa’daki bulut altyapı hizmetleri ve veri merkezlerinin sektör oyuncuları ve ticaret birliğinin, 2030 yılına kadar iklim nötrlüğüne ulaşma taahhüdüdür. Adı geçen pakta imza atan kuruluşlar veri merkezlerini 2030’a kadar iklim nötr hale getirmek için aşağıdaki temel konularda adım atmayı taahhüt etmiştir.
Bu doğrultuda, Türk Standartları Enstitüsü olarak sürdürülebilir ve rekabetçi bir veri merkezi sektörünün oluşmasını sağlamak ve ülkemizin net sıfır hedefine ulaşmasına katkı sunmak amacıyla TS EN 50600 Veri Merkezi Belgelendirme Programına ilave olarak 3 kademeli bir Belgelendirme Programı hazırladık.
Yeşil Veri Merkezi
Sertifika programımızın ilk kademesi olan Yeşil Veri Merkezi Sertifikasında önceliğimiz; ilgili veri merkezinin iklim değişikliğinin önüne geçmeye katkı sağlamak için, kısıtlı kaynakları verimli kullanması, ilgili yönetim sistemlerini kurması, çevresel açıdan mevcut etkisini tespit etmesi ve bazı azaltım çalışmaları yapmış olmasıdır. Başlıca kriterler ve ilgili standartlar aşağıda belirtilmiştir;
Veri merkezi belirlenen bu çalışmaları yapmış ise “Yeşil Veri Merkezi” sertifikası ile belgelendirilmektedir.
Karbon Nötr Veri Merkezi
Sertifika programımızın ikinci kademesi olan Karbon Nötr Veri Merkezi Sertifikası için;
konularında çalışmalar yapılmış olması gerekmektedir. Bu koşullar karşılandığı taktirde başvuru sahibi veri merkezi “Karbon Nötr Veri Merkezi” sertifikası ile belgelendirilmektedir.
Sürdürülebilir Veri Merkezi
Sertifika programımızın üçüncü ve son kademesi olan Sürdürülebilir Veri Merkezi Sertifikasının içeriğinde;
kapsamında çalışmalar yapılması gerekmektedir. Bu çalışmalar yapıldığı taktirde veri merkezi “Sürdürülebilir Veri Merkezi” sertifikası ile belgelendirilmektedir
Güncelleme Yapılmaktadır…
Mail datacentrecertification@tse.org.tr
Tel: 0312 592 51 95 / 0312 592 52 41
Adres:100.Yıl Bulvarı Cevat Dündar Caddesi 1236. Sokak No:1 Ostim/Yenimahalle ANKARA
We firmly believe that the internet should be available and accessible to anyone, and are committed to providing a website that is accessible to the widest possible audience, regardless of circumstance and ability.
To fulfill this, we aim to adhere as strictly as possible to the World Wide Web Consortium’s (W3C) Web Content Accessibility Guidelines 2.1 (WCAG 2.1) at the AA level. These guidelines explain how to make web content accessible to people with a wide array of disabilities. Complying with those guidelines helps us ensure that the website is accessible to all people: blind people, people with motor impairments, visual impairment, cognitive disabilities, and more.
This website utilizes various technologies that are meant to make it as accessible as possible at all times. We utilize an accessibility interface that allows persons with specific disabilities to adjust the website’s UI (user interface) and design it to their personal needs.
Additionally, the website utilizes an AI-based application that runs in the background and optimizes its accessibility level constantly. This application remediates the website’s HTML, adapts Its functionality and behavior for screen-readers used by the blind users, and for keyboard functions used by individuals with motor impairments.
If you’ve found a malfunction or have ideas for improvement, we’ll be happy to hear from you. You can reach out to the website’s operators by using the following email
Our website implements the ARIA attributes (Accessible Rich Internet Applications) technique, alongside various different behavioral changes, to ensure blind users visiting with screen-readers are able to read, comprehend, and enjoy the website’s functions. As soon as a user with a screen-reader enters your site, they immediately receive a prompt to enter the Screen-Reader Profile so they can browse and operate your site effectively. Here’s how our website covers some of the most important screen-reader requirements, alongside console screenshots of code examples:
Screen-reader optimization: we run a background process that learns the website’s components from top to bottom, to ensure ongoing compliance even when updating the website. In this process, we provide screen-readers with meaningful data using the ARIA set of attributes. For example, we provide accurate form labels; descriptions for actionable icons (social media icons, search icons, cart icons, etc.); validation guidance for form inputs; element roles such as buttons, menus, modal dialogues (popups), and others. Additionally, the background process scans all of the website’s images and provides an accurate and meaningful image-object-recognition-based description as an ALT (alternate text) tag for images that are not described. It will also extract texts that are embedded within the image, using an OCR (optical character recognition) technology. To turn on screen-reader adjustments at any time, users need only to press the Alt+1 keyboard combination. Screen-reader users also get automatic announcements to turn the Screen-reader mode on as soon as they enter the website.
These adjustments are compatible with all popular screen readers, including JAWS and NVDA.
Keyboard navigation optimization: The background process also adjusts the website’s HTML, and adds various behaviors using JavaScript code to make the website operable by the keyboard. This includes the ability to navigate the website using the Tab and Shift+Tab keys, operate dropdowns with the arrow keys, close them with Esc, trigger buttons and links using the Enter key, navigate between radio and checkbox elements using the arrow keys, and fill them in with the Spacebar or Enter key.Additionally, keyboard users will find quick-navigation and content-skip menus, available at any time by clicking Alt+1, or as the first elements of the site while navigating with the keyboard. The background process also handles triggered popups by moving the keyboard focus towards them as soon as they appear, and not allow the focus drift outside of it.
Users can also use shortcuts such as “M” (menus), “H” (headings), “F” (forms), “B” (buttons), and “G” (graphics) to jump to specific elements.
We aim to support the widest array of browsers and assistive technologies as possible, so our users can choose the best fitting tools for them, with as few limitations as possible. Therefore, we have worked very hard to be able to support all major systems that comprise over 95% of the user market share including Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Opera and Microsoft Edge, JAWS and NVDA (screen readers), both for Windows and for MAC users.
Despite our very best efforts to allow anybody to adjust the website to their needs, there may still be pages or sections that are not fully accessible, are in the process of becoming accessible, or are lacking an adequate technological solution to make them accessible. Still, we are continually improving our accessibility, adding, updating and improving its options and features, and developing and adopting new technologies. All this is meant to reach the optimal level of accessibility, following technological advancements. For any assistance, please reach out to