Anasayfa » Hizmetlerimiz » Belgelendirme » Sürdürülebilir Güvenli Üretim Uygunluk Değerlendirmesi
Dünya büyük bir yapısal dönüşüm döneminden geçiyor; yaşamakta olduğumuz küresel salgın her birimizin gündelik hayat pratiklerini kökünden değiştirdi. Üretim ve hizmetin tüm aşamalarında faaliyet yürüten tüm kurum ve kuruluşlarda temel kavram haline gelmeye başlayan sürdürülebilirliğe, küresel salgın deneyimiyle birlikte A’dan Z’ye hijyenik olma kavramı da eklendi. Zira tüketim tutumlarına yönelik birçok kamuoyu araştırmasında, günümüzde tüketicilerin çoğunlukla ‘sürdürülebilir’ ve ‘hijyenik’ nitelikler taşıyan ürün ve hizmetleri tercih ettiği görülüyor.
COVID-19 pandemisi ile birlikte dünyada birçok tanım değişmeye başladı. Bugün artık dünyanın en önemli sorunu toplum sağlığı. Hemen hemen bütün devletlerin temel devlet fonksiyonları içinde en etkin şekilde vermeye çalıştığı hizmet alanı toplum sağlığı. Tüm sektörler açısından yarına dair durumu değerlendirmek gerekiyor. Bir planımız var mı? Bir hazırlığımız var mı? Bunları ortaya koyup somutlaştırmak gerekiyor. Dolayısı ile her sektörde, sağlığa, hijyene dokunacak her türlü faaliyet sadece kendi alanıyla sınırlı kalmayıp toplumun her alanında etkili olacaktır.
Hijyen ve sanitasyonun, insanların belirli sürelerde birlikte zaman geçirdikleri ve salgın hastalıkların yayılma riskinin fazla olduğu toplu yaşam alanlarında risk odaklı bir yaklaşımla yönetilmesi elzemdir. COVID-19 pandemisi, salgın hastalıkların yayılmasının önlenmesinde bütünsel ve sistemsel yaklaşımın ne kadar önemli olduğunu tüm dünyaya göstermiştir.
Bulaşıcı hastalıklara örnek olarak grip, COVID-19, lejyonelloz, gıda kaynaklı hastalıklar, çiçek hastalığı, hepatit, ebola, kolera, uyuz ve HIV/AIDS gösterilebilir. Bazı bulaşıcı hastalıklar yalnızca hastalığa yakalanan kişiyi enfekte ederken, bazıları hastalığın pandemik yayılması dahil olmak üzere tek bir kişiden diğerlerine hızla yayılma potansiyeline sahiptir.
Türk Standardları Enstitüsü öngörülü yaklaşımı ile küresel salgından yaklaşık iki yıl önce ürün/ hizmet üreten kurum ve kuruluşlarda, insan sağlığını doğrudan etkileyen hijyen ve sanitasyon uygulamalarını bir sistem dahilinde yönetmek üzere TS 13811 Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi Standardını geliştirmiş ve 2018 yılı ocak ayında milli standart olarak yayımlamıştır. TS 13811 Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi, tüm sektörlerde hijyen ve sanitasyon kavramlarını, bir yönetim sistemi odağına koyarak toplumsal sağlığın korunması ana gayesini taşımaktadır.
Türk Standardları Enstitüsü, TS 13811 standardının rehberliğinde pandemi sürecinde de proaktif bir yaklaşım sergileyerek, ülkemizde güvenli çalışma şartlarının sağlanması, ürün ve hizmet sunumlarındaki aksamaların giderilmesi ve tedarik zincirlerinde sürdürülebilirliğin devamlılığı için TSE COVID-19 Hijyen Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzlarını hazırlamış ve uzman kadrosu ile sahada TSE COVID-19 Güvenli Üretim, Güvenli Hizmet, Okulum Temiz ve Güvenli Kampüs uygunluk değerlendirmelerini gerçekleştirmiştir.
TSE yine proaktif bir yaklaşım ile kuruluşlarımızda güvenli üretimin sürdürülebilirliğini geçerli kılma adına; gelecekte ortaya çıkabilme ihtimali olan bu tür krizlere karşı risk yönetimini, sürekli iyileştirmeyi ve kuruluşlarımızın salgın hastalıklar ve pandemiler de dâhil olmak üzere bulaşıcı hastalık durumlarına yanıt verebilmelerine bir çerçeve sağlaması amacı ile “TSE Sürdürülebilir Güvenli Üretim İçin Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu” nu hazırlamış ve uygunluk değerlendirme faaliyetlerine başlamıştır.
Bu kılavuz; kuruluşların bulaşıcı hastalıklardan kaynaklı kesintiler sırasında çalışmaya devam etme konusundaki genel kabiliyetlerini yönetmesi, kontrollerini ve hazırlıklarını sağlayarak güvenli üretimin sürdürülebilirliğini amaçlamaktadır. Bunu başarmak için kuruluşlara; kesintilere karşı korunmak, meydana gelme olasılığını azaltmak, kesintilere hazırlıklı olmak, müdahale etmek ve ortaya çıktıklarında güvenli üretimin sürdürülebilirliği için asgari gereksinimleri belirtir.
Bulaşıcı hastalıklar, küresel dünya düzeninde sağlık, güvenlik ve esenlik için giderek daha fazla büyük zorluklar olarak kabul edilmektedir.
Bu kılavuz, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve yönetimi için hijyen, enfeksiyon önleme ve kontrol uygulamalarını içerir. Evden çalışanlar da dahil olmak üzere tüm mesleki ortamlarda, bulaşıcı hastalıkların çalışanlara ve ilgili diğer taraflara sunduğu risklere bir yanıttır. Bulaşıcı ajanlara maruz kalmanın önlenmesi ve bulaşıcı hastalıklardan çalışanlar ve diğer ilgili tüm tarafları korumak için risklerin yönetiminde rehberlik sağlar.
Çalışanların uygun önleme ve kontrol önlemlerinin uygulanmadığı ortamlarda çalışmasının istenmemesi ilkesini destekler.
Kılavuz geneldir ve işin doğası, hizmet sunumu, büyüklüğü veya karmaşıklığı ne olursa olsun sektör gözetmeksizin bütün kuruluşlar için geçerlidir. Birçok küçük kuruluşun iş sağlığı ve güvenliği (OH&S), tesis yönetimi, insan kaynakları veya bulaşıcı hastalık uzmanları gibi işlevler için ayrılmış bölümlerinin olmadığını kabul eder.
Bu kılavuz, faaliyetlerinin doğası gereği halihazırda zorunlu enfeksiyon kontrolleri uygulayan hastaneler, tıbbi ya da biyolojik laboratuvarlar gibi kuruluşlara kapsamlı rehberlik sağlamayı amaçlamamaktadır.
TS 13811 Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi ve/veya TS ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemlerini uygulayan kuruluşlar, bu kılavuzu aşağıda belirtildiği gibi PUKO döngüsüyle ilişkilendirerek kullanabilir ve/veya sistemlerine entegre edebilir. Sistem yaklaşımını benimsemek, kaynakların ve çabaların koordinasyonunu kolaylaştırır ve kuruluşların mevcut hijyen ve sanitasyon ve/veya iş sağlığı ve güvenliği süreçlerine, kılavuzun entegrasyonu, kuruluşların bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan riskleri daha iyi yönetmelerini sağlar.
Sürdürülebilir Güvenli Üretim için Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzunun hazırlanmasında titiz bir çalışma yürüten TSE, toplumun yaşam düzeyini yükseltmek misyonu ile kuruluşlara faaliyet alanları dahilinde rehberlik yapmaktadır. TSE tarafından gerçekleştirilen bu faaliyetler, insanı sevmek ve insana hizmet diye ifade ettiğimiz o klişe sözlerin altının doldurulduğu alanlardır.
TSE, bundan sonraki dönemlerde de görev alanı içerisinde aynı öncül yaklaşımı sergileyerek ülkemizin kurum ve kuruluşlarına, faaliyetlerinde dünya ile rekabet edebilir bir perspektif sunmaya devam edecektir.
Kılavuzda yer alan hijyen, enfeksiyon önleme ve kontrol önlemlerinin sektör gözetmeksizin tüm kuruluşlarımızda uygulanması ve ülkemizin sürdürülebilir güvenli üretimine sağlık, güvenlik ve esenlik ile katkı sağlaması dileklerimizle…
TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ
Güncelleme Yapılmaktadır.
Güncelleme Yapılmaktadır.
We firmly believe that the internet should be available and accessible to anyone, and are committed to providing a website that is accessible to the widest possible audience, regardless of circumstance and ability.
To fulfill this, we aim to adhere as strictly as possible to the World Wide Web Consortium’s (W3C) Web Content Accessibility Guidelines 2.1 (WCAG 2.1) at the AA level. These guidelines explain how to make web content accessible to people with a wide array of disabilities. Complying with those guidelines helps us ensure that the website is accessible to all people: blind people, people with motor impairments, visual impairment, cognitive disabilities, and more.
This website utilizes various technologies that are meant to make it as accessible as possible at all times. We utilize an accessibility interface that allows persons with specific disabilities to adjust the website’s UI (user interface) and design it to their personal needs.
Additionally, the website utilizes an AI-based application that runs in the background and optimizes its accessibility level constantly. This application remediates the website’s HTML, adapts Its functionality and behavior for screen-readers used by the blind users, and for keyboard functions used by individuals with motor impairments.
If you’ve found a malfunction or have ideas for improvement, we’ll be happy to hear from you. You can reach out to the website’s operators by using the following email
Our website implements the ARIA attributes (Accessible Rich Internet Applications) technique, alongside various different behavioral changes, to ensure blind users visiting with screen-readers are able to read, comprehend, and enjoy the website’s functions. As soon as a user with a screen-reader enters your site, they immediately receive a prompt to enter the Screen-Reader Profile so they can browse and operate your site effectively. Here’s how our website covers some of the most important screen-reader requirements, alongside console screenshots of code examples:
Screen-reader optimization: we run a background process that learns the website’s components from top to bottom, to ensure ongoing compliance even when updating the website. In this process, we provide screen-readers with meaningful data using the ARIA set of attributes. For example, we provide accurate form labels; descriptions for actionable icons (social media icons, search icons, cart icons, etc.); validation guidance for form inputs; element roles such as buttons, menus, modal dialogues (popups), and others. Additionally, the background process scans all of the website’s images and provides an accurate and meaningful image-object-recognition-based description as an ALT (alternate text) tag for images that are not described. It will also extract texts that are embedded within the image, using an OCR (optical character recognition) technology. To turn on screen-reader adjustments at any time, users need only to press the Alt+1 keyboard combination. Screen-reader users also get automatic announcements to turn the Screen-reader mode on as soon as they enter the website.
These adjustments are compatible with all popular screen readers, including JAWS and NVDA.
Keyboard navigation optimization: The background process also adjusts the website’s HTML, and adds various behaviors using JavaScript code to make the website operable by the keyboard. This includes the ability to navigate the website using the Tab and Shift+Tab keys, operate dropdowns with the arrow keys, close them with Esc, trigger buttons and links using the Enter key, navigate between radio and checkbox elements using the arrow keys, and fill them in with the Spacebar or Enter key.Additionally, keyboard users will find quick-navigation and content-skip menus, available at any time by clicking Alt+1, or as the first elements of the site while navigating with the keyboard. The background process also handles triggered popups by moving the keyboard focus towards them as soon as they appear, and not allow the focus drift outside of it.
Users can also use shortcuts such as “M” (menus), “H” (headings), “F” (forms), “B” (buttons), and “G” (graphics) to jump to specific elements.
We aim to support the widest array of browsers and assistive technologies as possible, so our users can choose the best fitting tools for them, with as few limitations as possible. Therefore, we have worked very hard to be able to support all major systems that comprise over 95% of the user market share including Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Opera and Microsoft Edge, JAWS and NVDA (screen readers), both for Windows and for MAC users.
Despite our very best efforts to allow anybody to adjust the website to their needs, there may still be pages or sections that are not fully accessible, are in the process of becoming accessible, or are lacking an adequate technological solution to make them accessible. Still, we are continually improving our accessibility, adding, updating and improving its options and features, and developing and adopting new technologies. All this is meant to reach the optimal level of accessibility, following technological advancements. For any assistance, please reach out to
Önerilen Aramalar hizmetlerimizduyurularhaberler