Yaşam kalitesinin yükseltilmesi için bilim ve teknoloji alanında yoğun çabalar sarf edilmektedir. Teknolojik gelişmelerin devamının sağlanması amacıyla hassas ölçümlere gerek duyulmaktadır. Ölçülemeyen bir olgunun kontrolü mümkün değil iken, o olgu üzerinde mühendislik yapmak ve o olguyu anlamak da imkansızdır.
Metroloji, ölçüm faaliyetleri ile ilgilenen bilim dalıdır. Metroloji ve Kalibrasyon hizmetleri ile ilgili müşteri taleplerini, dürüstlük, tarafsızlık ve gizlilik prensiplerinden taviz vermeden, referans standardların uluslararası sisteme izlenebilirliğini temin ederek, laboratuarlar arası karşılaştırmalar yoluyla güvenirliğini sürekli kılacak şekilde, teknolojik gelişmeleri yakından takip edip, müşterinin ihtiyaç duyduğu ölçüm belirsizliklerini hız-hata optimizasyonunu ihmal etmeksizin en küçük seviyede gerçekleştirmek, bu kapsamdaki dokümante edilmiş prosedürleri anlamış ve uygulayabilen nitelikli personel ile TS EN ISO/IEC 17025 standardının gerektirdiği şartlara uymak ve yönetim sisteminin sürekli gelişim ve etkinliğini sağlamak TSE Kalibrasyon Laboratuvarlarının amacıdır.
Gebze, Ankara ve Bursa bölgerinde hizmet veren TSE Kalibrasyon Laboratuvarları, uluslararası kabul görmüş yöntemlere göre akredite olarak müşterilerine hızlı ve hatasız hizmet vermeyi hedeflemektedir. Akreditasyon süreci, laboratuvarlardan alınan hizmetlerin neticesi olan kalibrasyon sertifikalarının yurtdışındaki ülkelerde de geçerli olmasını sağlamaktadır. Bu durum, endüstriyel kuruluşların ticaretini kolaylaştırmakta ve hizmet kalitesi anlayışını yükseltmektedir. TSE Kalibrasyon Laboratuvarları, yüksek doğruluklu referans ölçüm sistemleri ve tecrübeli personellerle kalibrasyon hizmetlerini en üst kalite anlayışı ile verme gayretindedir.
TSE Kalibrasyon Laboratuvarları, yurtiçinde TÜBİTAK-Ulusal Metroloji Enstitüsü’nden, yurtdışında ise çeşitli kurumlardan eğitimler alan, yeterlilikleri sağlanmış, farklı sektörlerdeki firmalara hizmet vererek sektörel ihtiyaçları iyi bilen tecrübeli personeller ile hizmet vermektedir. Personellerin yeterliliği, iç eğitimler ve personeller arası karşılaştırma yöntemleriyle sürekli kontrol edilmekte ve kayıt altına alınmaktadır.
TSE Kalibrasyon Laboratuvarları, gelişen dünyaya uyum sağlayarak bilgi teknolojilerini aktif olarak kullanmayı kendine amaç edinmiştir ve yasal mevzuatlara uygun olarak elektronik imzalı kalibrasyon sertifikası hizmeti sunmaktadır. 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu’nda yer alan şekliyle, elektronik imza kullanılarak türetilen elektronik imzalı kalibrasyon sertifikaları, ıslak imzaya sahip belgeler ile eşdeğer belge niteliğindedir. Elektronik sertifikalarda, değiştirilemez zaman damgası bulunmaktadır ve bu sertifikalar, yetkili e-imza sağlayıcısı kuruluş olan TÜBİTAK BİLGEM’den temin edilmiş olan e-imza oluşturma araçları yardımıyla, TSE personellerince imzalanmaktadır. Sertifikalar üzerinde yer alan karekod vasıtasıyla, sertifikalar, mobil cihazlar yardımıyla da doğrulanabilmektedir.
Belirtilen şartlar altında hizmet veren TSE Kalibrasyon Laboratuvarlarına ait iş akışı şemasına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Metroloji ve Kalibrasyon Nedir? Ne İçin Gereklidir?
Metroloji ve Kalibrasyonun, yaşamımızdaki önemini ve gerekliliğini vurgulamak için aşağıdaki soruları cevaplamamız bu konuda bakış açımızın gelişmesini sağlayacaktır.
Bu örneklerin sayısını çoğalttığımızda ölçüm cihazlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğunu görürüz. Ölçüm cihazlarından elde edilen hatalı ölçüm sonuçları bizim için zaman, iş gücü ve en önemlisi de prestij kaybına neden olur.
Doğru ve güvenilir ölçme faaliyetleri bilimsel, ticari, ahlaki ve sosyal boyutları olan ve sağlanamaması durumunda ailevi, toplumsal, bölgesel, ulusal ve uluslar arası ilişkileri olumsuz yönde etkileyecek ölçüde öneme sahiptir.
Bilimsel ve teknolojik alanlarda yapılan araştırma, geliştirme ve uygulamalar toplumların yaşamakta olduğu coğrafik şartlar, beklentiler gelenekler görenekler ve benzeri bir cok unsurdan etkilenerek ülkelere özgü ölçüm cihazları ve sistemlerin oluşumunda etkili olmuştur. Bu yönü ile incelediğimizde ölçüm sistemine bağlı faaliyetler ulusal düzeyde uyumlu olmasına rağmen uluslar arası ilişkilerde karışıklıklara neden olmuştur. Uluslar arası alanda bilimsel, teknolojik ve ticari faaliyetlerde paralelliğin sağlanması amacı ile SI (Uluslar Arası Birim Sistemi) kabul edilmiş olup seviyesine ve sahasına bakmaksızın ölçme ile ilgili her türlü faaliyet, bir bilim dalı olan metroloji kavramı ile tanımlanmıştır.
Uluslararası Metroloji ve Kalibrasyon Organizasyonu
CGPM : Metre konvansiyonunun en üst karar organıdır. Üye ülkelerin delegelerinden oluşur ve en az altı yılda bir toplanır.
CIPM: CGPM deki katılımcı delegeler arasından seçilen 18 kişilik uzmanların oluşturduğu bir organ olup CGPM ‘de alınan genel kararların pratik uygulama kriterlerini tayin ederler. En az iki yılda bir kez toplanırlar.
BIPM: Merkezi Sevre-PARIS’de bulunan Uluslararası Metroloji Enstitüsüdür. Yaklaşık 50 çalışanı olan bu kuruluşun başlangıçtaki amacı fiziksel birimlerin realizasyonu için prototip geliştirmek ve üye ülkelere hizmet sunmaktı. Ancak günümüzde bu kuruluş, üye ülkelerin metroloji enstitülerinde elde edilen fiziksel birimlere ait etalonların döngülü karşılaştırılma (intercomparison) faaliyetlerini organize eden idari bir kuruluş halini almıştır.
NMI: Ulusal Metroloji Enstitüleri, CGPM tarafından karara bağlanmış fiziksel birimleri realize etmek ve bunları BIPM’nin kapsamındaki uluslar arası karşılaştırmalara (Intercomparision) dahil ederek elde edilen etalonunun (standardın) primer seviye bir standard olmasının ve dolayısıyla izlenebilirliğin sağlanabilmesi için kurulmuş ulusal seviyede kuruluşlardır.
Ölçüm işlemlerinde uluslararası düzeyde güvenilir ve kabul edilir ölçüm sonuçlarını elde edebilmenin yolu yine bu konuda uluslar arası kuralları uygulaması ile sağlanabilir. Bu kuralların temeli ise; İZLENEBiLİRLİK ve DÖNGÜLÜ KARŞILAŞTIRMALAR’dır.
On Soruda Kalibrasyon:
1- Kalibrasyon nedir?
Kalibrasyon doğruluğundan emin olunan (izlenebilirliği sağlanmış) referans ölçüm cihazı ile doğruluğundan emin olunamayan bir ölçüm cihazını mukayese ederek ölçüm sonuçlarını raporlama işlemidir.
2- Kalibrasyon ne değildir?
Kalibrasyon bir ayarlama işlemi, bakım veya tamir değildir.
3- Hangi cihazlar kalibre edilmelidir?
Karar verme aşamalarında kullanılan (deney, muayene, tasarım, ar-ge, teşhis, tedavi, izleme vb) cihazlar kalibre edilmelidir.
4- Kalibrasyon yaptırmak niçin gereklidir?
Ölçüm cihazının gösterdiği değerlerin gerçek değerlere ne kadar yakın olduğunun tespiti için gereklidir.
5- Kalibrasyon yaptırmak zorunlu mudur?
Endüstriyel alanda kalibrasyon tercihe bağlıdır. (Ancak ISO 9000 veya benzer Standardlara göre belge alınacaksa standardın gereği izleme ve ölçme cihazları zorunlu olarak kalibrasyona tabi tutulmaktadır.)
6- Kalibrason ne zaman yaptırılmalıdır?
Cihaz ilk alındığında, tamir, ayar, bakım sonrası, cihazın ölçüm sonuçları ile ilgili herhangi bir şüphe oluştuğunda ve belirlenen periyotlarda kalibrasyon yapılmalı veya yaptırılmalıdır.
7- Kalibrasyonu yapılan cihaz hatası sıfır olan cihaz mıdır?
Kalibrasyon bir ayar yada hata düzeltme işlemi değildir, dolayısıyla kalibrasyonu yapılan cihaz hatası sıfır olan cihaz anlamına gelmez.
8- Hangi durumlarda kalibrasyon geçersiz olur?
Cihaz kalibrasyondan sonra çarpmaya, düşmeye maruz kalmışsa, hasar görmüşse, kalibrasyon süresi geçmişse kalibrasyonu geçersiz olur.
9- Kalibrasyon sertifikaları nerede muhafaza edilmelidir?
Kalibrasyon sertifikaları cihazın kullanıldığı yerlerde muhafaza edilmelidir.
10- Kalibrasyon yaptırmazsam ne olur?
Doğru kararlar ancak güvenilir verilere bağlı olarak verilebilir. Hatalı ölçümlere bağlı alınan kararlar ve uygulamalar prestij, işgücü ve para kaybına neden olur.
Kalibrasyon Hizmetleri Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız…
Kalibrasyon Eğitimlerine buradan ulaşabilirsiniz…
TSE Ostim Laboratuvarları Müdürlüğü Akreditasyon Kapsamı
TSE Gebze Kalibrasyon Müdürlüğü Akreditasyon Kapsamı
TSE Bursa Laboratuvarları Müdürlüğü Akreditasyon Kapsamı
Şikayet Değerlendirme Aşamalarına Ait İş Akış Şeması
Kalibrasyon Laboratuvarları Başvuru ve Hizmet Şartları
2023 Yılı Akreditasyon Sertifikası
Başvuru yapmak için tıklayınız…
Cihazlarınıza ait kalibrasyon hizmeti için teklifinizi çevrimiçi olarak da alabilir ve başvurunuzu sistem üzerinden de yapabilirsiniz. Çevrimiçi başvuru sistemine yukarıda yer alan görsele tıklayarak erişebilirsiniz. Sistem, sizi başvuru adımları için yönlendirecektir.
E-posta ile başvuru yapmak istiyorsanız aşağıda yer alan Kalibrasyon Başvuru Formu’nu doldurarak, ilgili formu hizmet almak istediğiniz Kalibrasyon Müdürlüğü’nün e-posta adresine iletebilirsiniz.
Gebze Kalibrasyon Müdürlüğü: gkm@tse.org.tr
Ostim Laboratuvarları Müdürlüğü – Elektronik ve Mekanik Kalibrasyon Teknik Şefliği: ankarakalibrasyon@tse.org.tr
Bursa Laboratuvarları Müdürlüğü – Kalibrasyon Teknik Şefliği: bursakalibrasyon@tse.org.tr
İlgili Müdürlük tarafından fiyat teklifi hazırlanarak, tarafınıza geri dönüş yapılacaktır. Teklifi onaylamanız durumunda, eğer talebiniz yerinde kalibrasyon hizmeti gerektiriyorsa, kalibrasyon hizmetinin planlaması tarafınıza iletilecektir. Talebinizde yer alan cihazların kalibrasyonları TSE Kalibrasyon Laboratuvarları bünyesinde yapılacak ise, cihazları kargo yoluyla veya elden, ilgili müdürlüğün iletişim bölümünde yer alan adresine iletebilirsiniz.
Kalibrasyon iş akışına ait şemaya aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
Kalibrasyon İş Akış Şeması
Kalibrasyon Laboratuvarları Başvuru ve Hizmet Şartları Sözleşmesi
Başvuru ve Hizmet Şartları
Kalibrasyon Başvuru Formu
.
GEBZE KALİBRASYON MÜDÜRLÜĞÜ
Birim / Kişi | Telefon | Faks |
Müdür | (262) 723 15 54 | (262) 723 16 08 |
Yönetim Temsilcisi | (262) 723 15 50 | |
Müşteri Temsilciliği | (262) 723 15 49 | |
Büro (Sertifika, Fatura Takibi İçin) | (262) 723 15 48 | |
Cihaz Kabul ve Teslim Deposu (Ölçüm Cihazlarının Takibi) | (262) 723 15 49 | |
E-Posta: gkm@tse.org.tr
Adres: Cumhuriyet Mah. 2258. Sok. No: 10 Gebze / KOCAELİ |
OSTİM LABORATUVARLARI MÜDÜRLÜĞÜ
ELEKTRONİK VE MEKANİK KALİBRASYON TEKNİK ŞEFLİĞİ
Birim / Kişi | Telefon | Faks |
Müdür | (312) 592 52 85 | (312) 592 52 07 |
Yönetim Temsilcisi | (312) 592 52 27 | |
Müşteri Temsilciliği | (312) 592 52 14 | |
Büro (Sertifika, Fatura Takibi İçin) | (312) 592 52 13 | |
Cihaz Kabul ve Teslim Deposu (Ölçüm Cihazlarının Takibi) | (312) 592 52 10 | |
E-Posta: ankarakalibrasyon@tse.org.tr
Adres: 100. Yıl Bulvarı Cevat Dündar Cad. No:1 Ostim/ANKARA |
BURSA LABORATUVARLARI MÜDÜRLÜĞÜ
KALİBRASYON TEKNİK ŞEFLİĞİ
Birim / Kişi | Telefon | Faks |
Müdür | (224) 243 80 00 / 1072 | (224) 243 83 21 |
Yönetim Temsilcisi | (224) 243 80 00 / 1086 | |
Müşteri Temsilciliği | (224) 243 80 00 / 1092, 1086 | |
Büro (Sertifika, Fatura Takibi İçin) | (224) 243 80 00 / 1091, 1063 | |
Cihaz Kabul ve Teslim Deposu (Ölçüm Cihazlarının Takibi) | (224) 243 80 00 / 1091, 1063 | |
E-Posta: bursakalibrasyon@tse.org.tr
Adres: Organize Sanayi Bölgesi Kırmızı Cadde No:6 Nilüfer / BURSA |
We firmly believe that the internet should be available and accessible to anyone, and are committed to providing a website that is accessible to the widest possible audience, regardless of circumstance and ability.
To fulfill this, we aim to adhere as strictly as possible to the World Wide Web Consortium’s (W3C) Web Content Accessibility Guidelines 2.1 (WCAG 2.1) at the AA level. These guidelines explain how to make web content accessible to people with a wide array of disabilities. Complying with those guidelines helps us ensure that the website is accessible to all people: blind people, people with motor impairments, visual impairment, cognitive disabilities, and more.
This website utilizes various technologies that are meant to make it as accessible as possible at all times. We utilize an accessibility interface that allows persons with specific disabilities to adjust the website’s UI (user interface) and design it to their personal needs.
Additionally, the website utilizes an AI-based application that runs in the background and optimizes its accessibility level constantly. This application remediates the website’s HTML, adapts Its functionality and behavior for screen-readers used by the blind users, and for keyboard functions used by individuals with motor impairments.
If you’ve found a malfunction or have ideas for improvement, we’ll be happy to hear from you. You can reach out to the website’s operators by using the following email
Our website implements the ARIA attributes (Accessible Rich Internet Applications) technique, alongside various different behavioral changes, to ensure blind users visiting with screen-readers are able to read, comprehend, and enjoy the website’s functions. As soon as a user with a screen-reader enters your site, they immediately receive a prompt to enter the Screen-Reader Profile so they can browse and operate your site effectively. Here’s how our website covers some of the most important screen-reader requirements, alongside console screenshots of code examples:
Screen-reader optimization: we run a background process that learns the website’s components from top to bottom, to ensure ongoing compliance even when updating the website. In this process, we provide screen-readers with meaningful data using the ARIA set of attributes. For example, we provide accurate form labels; descriptions for actionable icons (social media icons, search icons, cart icons, etc.); validation guidance for form inputs; element roles such as buttons, menus, modal dialogues (popups), and others. Additionally, the background process scans all of the website’s images and provides an accurate and meaningful image-object-recognition-based description as an ALT (alternate text) tag for images that are not described. It will also extract texts that are embedded within the image, using an OCR (optical character recognition) technology. To turn on screen-reader adjustments at any time, users need only to press the Alt+1 keyboard combination. Screen-reader users also get automatic announcements to turn the Screen-reader mode on as soon as they enter the website.
These adjustments are compatible with all popular screen readers, including JAWS and NVDA.
Keyboard navigation optimization: The background process also adjusts the website’s HTML, and adds various behaviors using JavaScript code to make the website operable by the keyboard. This includes the ability to navigate the website using the Tab and Shift+Tab keys, operate dropdowns with the arrow keys, close them with Esc, trigger buttons and links using the Enter key, navigate between radio and checkbox elements using the arrow keys, and fill them in with the Spacebar or Enter key.Additionally, keyboard users will find quick-navigation and content-skip menus, available at any time by clicking Alt+1, or as the first elements of the site while navigating with the keyboard. The background process also handles triggered popups by moving the keyboard focus towards them as soon as they appear, and not allow the focus drift outside of it.
Users can also use shortcuts such as “M” (menus), “H” (headings), “F” (forms), “B” (buttons), and “G” (graphics) to jump to specific elements.
We aim to support the widest array of browsers and assistive technologies as possible, so our users can choose the best fitting tools for them, with as few limitations as possible. Therefore, we have worked very hard to be able to support all major systems that comprise over 95% of the user market share including Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Opera and Microsoft Edge, JAWS and NVDA (screen readers), both for Windows and for MAC users.
Despite our very best efforts to allow anybody to adjust the website to their needs, there may still be pages or sections that are not fully accessible, are in the process of becoming accessible, or are lacking an adequate technological solution to make them accessible. Still, we are continually improving our accessibility, adding, updating and improving its options and features, and developing and adopting new technologies. All this is meant to reach the optimal level of accessibility, following technological advancements. For any assistance, please reach out to