ULUSAL KARBON KREDİLENDİRME PROGRAMI

Dünya ve gelecek için en acil sorunlardan biri olan İklim Değişikliğinin etkilerine karşı adımlar atılmaya devam ediyor. Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile İklim Değişikliği Başkanlığı arasında emisyon azaltımı, uzaklaştırma ve giderimi ile ilgili ulusal standart ve metodolojilerin belirlenmesi, karbon kredilendirme projelerinin kayıt altına alınması ve karbon kredilerinin sertifikalandırılmasına yönelik “Ulusal Karbon Kredilendirme Programı Protokolü” imzalandı.

İklim Değişikliği Başkanlığında gerçekleştirilen “Ulusal Karbon Kredilendirme Programı” Protokol İmza Törenine; TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, İklim Değişikliği Başkanı Orhan Solak ve diğer ilgililer katıldı.

“Türkiye İçin Çok Kıymetli”

Törende konuşan TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin iki kurumun bilgi birikimlerinin birleşmesinin çok kıymetli olduğunu söyledi. Şahin, TSE’nin teknik kapasitesi ile İklim Değişikliği Başkanlığının birikimlerinin birleşmesiyle oluşturulan programın çok kıymetli olduğunu ifade etti.

Ulusal Kredilendirme Programının önemli bir proje olduğunu vurgulayan Şahin sözlerine şöyle devam etti:

“Çevresel faaliyetlerimizi 2015 senesinden itibaren her sene çeşitlendirip artırmak istiyoruz. Ulusal Karbon Kredilendirme Programı da önemli hedeflerimizden bir tanesiydi. Ülkemizin mevcut politikasıyla da kesişmesi ve destekleyici olması programın daha sağlıklı ve güçlü olması konusunda da bizlere önemli bir imkan sağlayacak.”

İlk hedeflerinin Ulusal Karbon Kredilendirme Programını uluslararası hale getirmek olduğunu belirten Şahin, “Gerek ülkemizde hayata geçecek emisyon ticaret sistemi mekanizmasında, gerek karbon kredisi kullanımına imkan sağlayan Emisyon ticaret sistemi uygulayan ülkelerin programlarını gerekse de karbon nötr hedefi koyan diğer firmaların karbon kredisi ihtiyacını karşılayacak potansiyeli gerçekleştirmek istiyoruz. Ayrıca, Standart ve metodoloji geliştirirken ülkemizdeki karbon kredilerinin %99’unun üzerinde yenilenebilir enerjiden kaynaklanan sertifikasyondan ziyade daha prestijli daha katma değerli olduğunu düşündüğümüz arazi ve toprak temelli metodolojileri geliştirmek istiyoruz. Dünyada da bunun üzerinde çalışmalar yeni başladı. Bizlerde projemiz kapsamındaki Karbon Kredilerinin bu minvalde üretilmesine ağırlık vereceğiz. Güzel bir çalışmayla ülkemiz için güzel bir projeyi hayata geçiriyoruz.” dedi.

Enstitü olarak özellikle komşu ülkeler ve İslam coğrafyasındaki ülkelerde standardizasyon alanlarında ülkelere bir önderlik etme fonksiyonumuzun olduğuna dikkat çeken Şahin, “Yurt dışında beş ülkede temsilciliğimiz bulunmakta. Eğitim verme suretiyle çok geniş çaplı faaliyet yürütüyoruz. İnşallah uluslararası alanda da kullanılabilecek olan bu karbon hesaplaması alt yapısıyla alakalı çalışmanın sadece Türkiye’de değil, dünya çapında da yaygınlaşması anlamında bizde elimizden gelen gayreti göstereceğiz.” ifadelerini kullandı.

 “Önemli Bir Adım”

Protokol de konuşan İklim Değişikliği Başkanı Orhan Solak ise “Ülkemiz Paris Anlaşmasına taraf oldu ve 2053 Sıfır Emisyon hedefi açıklandı. Avrupa Yeşil Mutabakatı süreci, Sınırda Karbon düzenleme mekanizması ve karbon piyasasına yönelik çalışmalar da bu bağlamda ülkemizde devam ediyor. Denkleştirme mekanizması kapsamında gönüllü karbon piyasası projelerine hem sertifikasyon hem de piyasa da alım, satım süreci devam ediyor. Bu anlamda sektörün de ciddi bir talebi vardı. Dolayısıyla bugün çok önemli bir adımı atıyoruz. Türkiye’de ulusal bir sistemin kurulması, hem burada hedeflenecek gelirin ülkemizde kalması açısından çok önemli. Hatta sadece ülkemizde değil hem Türki Cumhuriyetler hem Balkan ülkeleri hem de İslam coğrafyasını kapsayan bölgesel bir piyasayı da yönetecek çalışmanın ilk adımı olarak görüyoruz.” diye konuştu. 

Yapılan konuşmaların ardından Ulusal Karbon Kredilendirme Programı Protokolünü, TSE adına Başkan Mahmut Sami Şahin, İklim Değişikliği Başkanlığı adına da Başkan Orhan Solak imzaladı.

Amaç Sıfır Emisyon

Ulusal Karbon Kredilendirme Programı ile, yaşanılabilir bir dünya için 2053 Net Sıfır Emisyon hedefi doğrultusunda, Türkiye’de kurulması planlanan emisyon ticaret sistemi kapsamında yer alacak sektörlerin sera gazı emisyonlarının bir kısmının denkleştirilmesine ve gönüllü emisyon azaltım hedeflerinin gerçekleştirilmesine katkıda bulunulacak.

Emisyon azaltımı projelerine ilişkin  ulusal standart ve metodolojiler belirlenecek. Karbon kredilendirme projelerinin kayıt altına alınması ve karbon kredilerinin sertifikalandırılmasına yönelik “Ulusal Karbon Kredilendirme Programı” oluşturularak, programın yürütülmesi ile ilgili çalışmalar gerçekleştirilecek.

Ulusal Karbon Kredilendirme Programı ile azaltım, uzaklaştırma, giderim metodolojilerinin hesaplanması, projelerin geçerli kılınması ve doğrulanması faaliyetlerine yönelik şartlar belirlenecek. Bu alanda çalışacak kişilere verilecek eğitimlere ilişkin çalışmalar gerçekleştirilerek eğitimler düzenlenecek.

Genel Filtreler
Yalnızca Tam Eşleşmeler
İçeriklerde Ara
Başlıklarda Ara
Alıntılarda Ara
İçerik Tipi
Hizmetler
Haberler
Duyurular
Sayfalar
İçerik Türü
Ekler

Önerilen Aramalar hizmetlerimizduyurularhaberler