TSE’NİN 64. OLAĞAN GENEL KURULU ANKARA’DA YAPILDI

Türk Standardları Enstitümüzün (TSE) 64. Olağan Genel Kurul Toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla Ankara’daki TSE Merkez Yerleşkemizde gerçekleştirildi.

Enstitü Genel Kurul Salonu’nda gerçekleştirilen törene; Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcılarımız Dr. Çetin Ali Dönmez ve Muhammet Kasım Gönüllü, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay, Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Mahmut Sami Şahin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Vekili Faik Yavuz, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak, Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Helal Akreditasyon Kurumunun (HAK) Zafer Soylu, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mesut Güner, KOSGEB BAŞKAN Yardımcısı Dr. Fatih Gökyurt, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, ilgili yetkililer ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, güçlü altyapısıyla TSE’yi, müteşebbislerin küresel pazarlardaki rekabet gücünün ve ülke içindeki adil ticaretin teminatı olarak gördüklerini söyledi.

“Sanayicilerimizin Dünya Pazarlarına Erişimi Kolaylaştırıldı”

TSE’nin, geçen yıl uygunluk değerlendirme alanında düzenlediği 61 bine yakın belge ve raporla girişimcilerin ve vatandaşların güvenli, kaliteli ve çevre dostu ürün ve hizmetlerle buluşmasını teminat altına aldığına işaret eden Kacır, “Enstitümüz, sanayicilerimizin dünya pazarlarına erişimini kolaylaştırdı. ‘Türk Malı’ damgasının dünya pazarlarında kaliteyle özdeşleşmesini sağladı. TSE, ithalat kontrolleri kapsamında gerçekleştirdiği 205 bin ürün denetimiyle, standartlara uygun olmayan 5 bin ithal ürünün Türkiye’ye girişini engelledi.” diye konuştu.

Bakan Kacır, tüketicilerin güvenli ve standartlara uygun ürünlere erişimini teminat altına alan bu denetimleri, aynı zamanda yerli üreticiyi haksız rekabete karşı koruyan stratejik bir araç olarak değerlendirdiklerini söyledi.

TSE’den Son Bir Yılda 1000’e Yakın Eğitim Programı

Son bir yılda düzenlediği 1000’e yakın eğitim programıyla Enstitünün, 22 bin vatandaşın yetkinliğini belgeleyerek nitelikli insan kaynağına önemli katkı sağladığını ifade eden Kacır, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“TSE düzenlediği 48 helal uygunluk belgesiyle, vatandaşlarımızın inanç ve değerleriyle örtüşen ürün ve hizmetlere güvenle ulaşmasını mümkün kıldı. Bu alandaki yetkinliğiyle de Türkiye’nin küresel helal ekonomisindeki yükselişine güçlü destek verdi. Enstitümüz, ülkemizin küresel standartların oluşturulmasında aktif rol üstlenmesi için kamu, özel sektör, akademi ve sivil toplum temsilcilerini bir araya getirmeye devam ediyor. Bugün yapay zekâdan kuantum teknolojilerine, anti-sismik cihazlardan gemi ve denizcilik sistemlerine geniş bir yelpazede faaliyet gösteren 161 ayna komite ve bu komitelerde görev yapan 2 bin 780 uzman, TSE’nin rehberliğinde küresel standardizasyon çalışmalarına aktif katkı sunuyor.”

17 OSB “Yeşil OSB” Olarak Tescillendi

Bugüne kadar çevresel sürdürülebilirliği esas alan üretim anlayışını benimseyen 17 OSB’yi “Yeşil OSB” olarak tescillediklerini anlatan Kacır, “Enstitümüz, ürün karbon ve su ayak izi ile su verimliliği yönetimi ve binalarda ısı yalıtımı gibi alanlarda devreye aldığı yeni standartlarla, ülkemizin 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda ilerlemesine ve iklim taahhütlerini yerine getirmesine de güçlü katkı sunuyor.” dedi.

Bakan Kacır, Enstitünün yapı denetim kuruluşu olarak görev aldığı Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’nde sunduğu test, gözetim ve teknik eğitim hizmetlerinin yalnızca yerli üretime sağladığı katkının da 664 milyon dolar olduğunu aktardı.

“TSE’yi Güçlü Ve Etkili Bir Bölgesel Oyuncu Haline Getirmeyi Hedefliyoruz”

Yaklaşık 200 başlıkta hizmet veren TSE’nin, sahip olduğu kurumsal birikim ve teknik yetkinlikle ülkenin kalkınmasını desteklemeye devam edeceğini belirten Kacır, sözlerini şöyle noktaladı: “Sanayicilerimizin bugün yurt dışında yüksek maliyetlerle ve uzun bekleme süreleriyle ulaştığı pek çok kritik test ve deney hizmetini, yakında hizmete alacağımız Ankara Kalite Kampüsü’müzde uygun maliyetle, yüksek hız ve güvenilirlikle sunacağız. Deney, test ve kalibrasyon altyapısıyla yalnızca ülkemizin değil, yakın coğrafyamızın da ihtiyaçlarına cevap verecek bu yatırım sayesinde TSE’yi küresel uygunluk değerlendirme pazarında güçlü ve etkili bir bölgesel oyuncu haline getirmeyi hedefliyoruz.”

Dijitalleşme ve Yapay Zekâda Ulusal Standartlar

TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin de, Enstitünün dijitalleşme ve yapay zekâ alanındaki çalışmalarına dikkat çekerek, “TSE, yüksek teknoloji ürünlerine yönelik yerli standart altyapısını kurarak, dijitalleşme ve yapay zekâ uygulamaları için ulusal standart setleri oluşturarak ve akıllı üretim süreçlerini belgelendirerek sanayimize yön veren etkin bir kurum olmayı sürdürecektir” dedi.

Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Vurgusu

Şahin, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda çevre dostu üretimin önemine değindi. “Karbon ayak izi ölçümünden döngüsel ekonomiye kadar uzanan geniş bir alanda katkı sağlamak, Enstitümüzün öncelikleri arasında olacaktır” diye konuştu. Avrupa Yeşil Mutabakatı sürecinde sanayicinin yanında yer alacaklarını, yeni belgelendirme modelleriyle ihracatı destekleyeceklerini ifade etti.

TSE’nin uygunluk değerlendirme ve eğitim alanındaki çalışmalarına da değinen Şahin, “İnovasyon Yönetim Sistemi Belgelendirme programını başlattık. Bu belgeyi Enstitümüzden alan ilk milli kuruluşumuz TUSAŞ oldu” dedi.

Deprem Bölgesi ve Enerji Projelerinde İş Birliği

Deprem bölgesindeki yapı malzemesi kontrollerine ilişkin bilgi veren Şahin, “TOKİ ile imzaladığımız protokol çerçevesinde, şantiyelerden alınan numuneler üzerinde test ve analizler gerçekleştirdik” dedi. Ayrıca, Marmaray banliyö hattı duraklarına kurulacak güneş enerji sistemlerine yönelik denetim hizmetlerinin başlatıldığını belirtti.

Milli Üretim ve Stratejik İş Birlikleri

Yerli üretim projelerinde TSE’nin aktif rol üstlendiğini söyleyen Şahin, “TÜRASAŞ tarafından üretilen Milli Elektrikli Tren Setine Ulusal Yeterlilik Onayı vererek Tip Onay Belgesi düzenledik. ASELSAN ile standardizasyon ve belgelendirme başta olmak üzere geniş kapsamlı iş birliği başlattık” dedi.

Yıllık Ortalama 33 Milyon Liralık Tasarruf Sağlandı

Akkuyu ükleer Güç Santrali’nin türbin adası için yürütülen test ve kontrollerin Enstitü tarafından yapıldığını ifade eden Şahin, “Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi kapsamında da belgelendirme programını başlattık” dedi. Ayrıca, dijitalleşme projeleri sayesinde yıllık ortalama 33 milyon liralık tasarruf sağlandığını belirtti.

ISO Genel Kurulu 2027’de İstanbul’da

Uluslararası iş birliklerine de değinen Şahin, “2027 yılında ISO Genel Kurulu’na İstanbul’da ev sahipliği yapacağız. 160’tan fazla ülkeden temsilcinin katılacağı bu organizasyon, Türkiye’nin küresel standartlara yön veren ülkeler arasındaki konumunu daha da güçlendirecek” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından gerçekleştirilen seçimde, mevcut başkanımız Mahmut Sami Şahin yeniden başkanlığa seçildi.

Genel Filtreler
Yalnızca Tam Eşleşmeler
İçeriklerde Ara
Başlıklarda Ara
Alıntılarda Ara
İçerik Tipi
Hizmetler
Haberler
Duyurular
Sayfalar
İçerik Türü
Ekler