Türk Standardları Enstitüsü’nün (TSE) Türkiye’nin birçok şehrinde iş dünyasının farklı sektörlerinden temsilcilerle bir araya gelmek için başlattığı “TSE Sektör Buluşmaları Toplantısı”nın 10.su Erzurum’da gerçekleştirildi.
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıya, Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Mahmut Sami Şahin, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum 1. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Urkuç, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ayşe Bayrakçeken Yurtcan, ilgili paydaşlar ve davetliler katıldı.
Başkan Şahin, “Dünyada ilk kez Enstitümüz tarafından geliştirilmiş Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi Belgelendirmesi ile dünyada kış sporunun merkezlerinden biri haline gelen Erzurum’un, özellikle gün geçtikçe büyüyen turizm sektörüne, önemli bir katma değer sağlayacağına inanıyorum.” dedi.
“TSE’nin sahada birebir temaslarının olması değerli”
Vali Mustafa Çiftçi, TSE’nin sahada birebir temaslarının olmasının ve problemlere yönelik çözüm üretmesinin değerli olduğunu söyledi. Çiftçi, “Toplumumuzda güven müessesi olarak bildiğimiz ve ülkemizin belgelendirme hizmeti veren kamu kurulu olan TSE, sahip olduğu haklı sıfatı bugün olduğu gibi yarın da sürdürecektir. Bu maksatla ülkemizin rekabet gücünü artırmak, standardizasyon ve uygunluk değerlendirme alanında dünyada önde gelen kuruluşlardan biri olmak için var gücüyle çalışan TSE, kaliteli üretim ve hizmeti teşvik etmek ve yaygınlaştırmak için çeşitli yol haritaları çizmekte, bilimsel ve teknik konuları takip ederek hizmet çeşitliliğini artırmaktadır” dedi.
“Erzurum’un, turizm sektörüne katma değer sağlayacak”
Milli Standardizasyon altyapısının enstitü tarafından gerçekleştirilen projelerle güçlendirildiğine dikkat çeken Başkan Şahin, uluslararası ve bölgesel Standardizasyon kuruluşlarında Türkiye’nin en üst karar organlarında temsil edildiğini; sanayicinin menfaatlerinin korunduğunu anımsattı. Şahin, “Hijyen ve sanitasyon uygulamalarını bir sistem dahilinde yönetmek üzere dünyada ilk kez Enstitümüz tarafından geliştirilmiş Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi Belgelendirmesi de sizlere sunduğumuz belgelendirme modelimiz. Bu belgelendirme, kış turizminin markalarından, dünyada kış sporunun merkezlerinden biri haline gelen Erzurum’un, özellikle gün geçtikçe büyüyen turizm sektörüne, önemli bir katma değer sağlayacağına inanıyorum.” ifadelerine yer verdi.
“TSE’nin hedefi Türkiye’nin helal pazarında lider ülkelerden biri olmasıdır”
Erzurum’da gıda sektörüne yönelik başta ürün belgelendirme olmak üzere, gıda laboratuvarlarındaki test hizmetleri ve birçok alanda verilen eğitim ve hizmet çeşitliliğine de dikkate çeken Başkan Şahin, “Bu hizmetlerimizden biri de helal belgelendirme. Helal alanında ülkemizde en güçlü test, belgelendirme ve akreditasyon altyapısına sahip olan TSE’nin öncelikli hedefi, İslam dünyasının lider ülkelerinden biri olan Türkiye’nin, bugün küresel çapta trilyon dolarlarla ifade edilen helal pazarında da lider ülkelerden biri olmasıdır. İnşallah bu hedefe, sizlerle beraber çalışarak, hep birlikte üreterek kısa sürede ulaşacağız” dedi.
“Standartlara uygun yapılan binalarda şüpheye yer yoktur”
Ülkemizin deprem kuşağında yer aldığını anımsatan Başkan Şahin, yeni yapılacak binalarda özellikle TSE belgeli ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Şahin açıklamalarını şu şekilde sürdürdü.
“TSE belgesinin varlığının doğrulanması önemlidir, çünkü standartlara uygun yapılan binaların güvenlik ve sağlamlığı konusunda şüpheye yer yoktur. Enstitümüzle, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) arasında geçtiğimiz yıl imzalanan iş birliği protokolü kapsamında, deprem bölgesi başta olmak üzere TOKİ tarafından imalatı yapılan inşaat faaliyetlerinde kullanılacak yapı malzemelerinin deney ve uygunluk değerlendirmelerine ilişkin planlamanın yapılması Enstitümüzce yapılıyor.”