TENMAK BELGEYİ ALAN İLK KAMU KURUMU OLDU
Türkiye’nin inovasyon yapan, teknoloji geliştiren kurumu olan Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından, Yenilikçilik Yönetim Sistemi Belgesi ile belgelendirildi. TENMAK, Yenilikçilik Yönetim Sistemi Belgesini alan ilk kamu kurumu oldu.
TSE Merkez Yerleşkesinde düzenlenen belge törenine, TSE Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Sami Şahin, TENMAK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Balıkçı ile diğer yetkililer katıldı.
“Standardizasyon ve Kalite Önemli”
Belge töreninde konuşan TENMAK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Balıkçı, “Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) yeni bir kurum. ARGE faaliyetlerimiz dışında, Türkiye’de kendi alanıyla alakalı yürütülen ARGE faaliyetlerinde koordine etme ve fonlama ile alakalı bir görevimiz var. Bununla beraber bakanlığımıza enerji politikalarıyla alakalı destekler veriyoruz. Bizim işimiz inovasyon yapmak, teknoloji geliştirmek.” dedi.
Balıkçı, “Standardizasyon ve kalite önemli çünkü bizim yapmış olduğumuz işler, hizmetler ve faaliyetlerin hepsinin belli standartlara uyması lazım. Bizden hizmet alan birçok kurum ve insan var. Aynı hizmeti aynı kalitede vermemiz gerekiyor. Yapmış olduğumuz inovasyon ve ARGE çalışmalarında da sistematik olarak yapmamız gerekiyor. O yüzden kalite belgeleri bizim açımızdan önemli. Bundan sonraki süreçte de TSE ile beraber bu belgenin sürdürülebilir halde devam etmesini ve standartların yakalanmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Yenilikçi İş Alanlarında Hizmet Veriyoruz”
TENMAK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Balıkçı’ya TS EN ISO 56002 Yenilikçilik Yönetim Sistemi Belgesi’ni takdim eden TSE Başkanı Şahin ise, Enstitü’nün kuruluşu ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Şahin, “TSE, Türkiye’de standartların belirlenmesi, yaygınlaştırılmasıyla alakalı faaliyetleri yürütmek adına kurulan milli bir kuruluşumuzdur. Bugüne kadar yapmış olduğu faaliyetlerle ülkemizdeki ihtiyaç olan alanlarda, sanayicimizin ihtiyacı olan ürün belgelendirme, sistem belgelendirme ve kalibrasyon alanları olmak üzere pek çok alanda faaliyetlerini yürütmüş, geniş bir alanda faaliyetlerine devam eden bir kurumdur.” dedi.
Enstitünün özellikle özel sektörde, yenilikçi iş alanlarında uygunluk değerlendirme ve gözetim muayene hizmetleri ile aktif rol oynadığına dikkat çeken Şahin, “BOTAŞ’ın doğalgaz depolama tesislerinde uygunluk değerlendirme ve proje yönetim alanlarında bir faaliyetimiz oldu. Akkuyu Nükleer Santralinde uygunluk değerlendirme faaliyetleri, muayene gözetim çalışmalarını yürüttük. Aynı zamanda Eti Madende orada yapılan çalışmalar neticesinde elde edilen ürünlerin laboratuvarlarda incelemek suretiyle nadir toprak elementin tespit edilmesinde TSE Laboratuvarlarında yaklaşık 35 bin adet deney yaparak bu ürünün tespiti de gerçekleştirildi. Bahsetmiş olduğumuz bu alanlar gibi yaklaşık 180 civarında hizmet çeşitliliğimiz bulunmakta.” ifadelerini kullandı.
“Kamu Kurumlarımıza Örnek Olacak”
Belgelendirme faaliyetlerinde Türkiye’nin ve dünyanın ihtiyacı olan, standartlar çerçevesinde yeni alanlara da girmek suretiyle faaliyetlerini yürüttüklerini vurgulayan Şahin, “TS EN ISO 56002 standardı çerçevesinde Yenilikçilik Yönetim Sistemi Belgesi, yeni çalışma alanlarımızdan bir tanesini oluşturuyor. Bu belgeyi ilk alan kamu kurumu olarak sizleri ve ekibinizi tebrik ediyorum. Umuyoruz ki bu diğer kamu kuruluşlarımıza da örnek olacak.” dedi.
Başkan Şahin kamunun belgelendirilmesi noktasında yoğun bir gayret içerisinde olduklarını vurgulayarak, “Bu yenilikçi, inovatif sistem belgelendirmesi bütün organizasyonlara uygulanabilecek bir belgelendirme sistemi. Yenilikçi fikirlerin hayata geçirilmesi, yeni gelişmelerin organizasyon çerçevesinde aktif edilmesi, sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi, verimliliğin, ticari işletmelerde kârlılığın artırılmasına çok büyük katkı sağlayacak bir yönetim sistemi.” açıklamasında bulundu.
“İş Sürekliliği Sağlıyor”
Belge töreni sonrası İnovasyon Yönetim Sistemi Belgelendirme faaliyetleri hakkında bilgi veren Şahin, “Bu yönetim sistemi yeniliği teşvik eden, kuruluşun mevcut performansını değerlendiren, aynı zamanda iş sürekliliğini sağlayan, değişim programlarında ise; kurumsal değişim programlarını desteklemek için ortak bir çerçeve oluşturmaktadır.” dedi.
“İnovasyon Kültürünü Geliştiriyor”
İnovasyon Yönetim Sisteminin katkılarına değinen Şahin, “Sistem, artan büyüme, gelirler, karlılık ve rekabet gücüne katkı sağlamaktadır. Kuruluşlara daha az maliyet, artan üretkenlik ve kaynak verimliliği sağlar, geliştirilmiş sürdürülebilirlik ve dayanıklılığına da yardımcı olur. Bu yönetim sistemi, kullanıcıları, paydaşları ve diğer ilgili tarafların memnuniyetini de özellikle artırmakta. İşletmelerimiz ya da kuruluşlarımız için en önemli faydalarından birisi de inovasyon kültürünün gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır.” diye konuştu.