STANDARDİZASYON SÜREÇLERİNDE GENÇLER İLE DAHA AKTİF ROL ALACAĞIZ

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından 14 Ekim Dünya Standartlar Günü’nde, düzenlenen Çalıştay “Genç Profesyonellerin Standardizasyon Süreçlerine Katılımı” temasıyla Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirildi.

Programa; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Türk Standardları Enstitüsü Başkanı Mahmut Sami Şahin, Kocaeli Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Kocaeli Milletvekilleri Radiye Sezer Katırcıoğlu, Sami Çakır, Sadettin Hülagü, Veysel Tipioğlu ile ulusal ve uluslararası kuruluşlardan çok sayıda davetli katıldı.

Programda konuşan Bakan Kacır, her yıl 14 Ekim’de kutlanan Dünya Standartlar Günü’nün, standartların öneminin anlaşılmasında, standardizasyon bilincinin ülkede ve küresel düzeyde artmasında önemli rol oynadığını vurgulayarak, “Bu sene düzenlediğimiz Dünya Standartlar Günü programımızın odağında ‘Türkiye Yüzyılı’nın mimarları gençlerimiz yer alıyor.” dedi.

Çalıştayla gençlerin uluslararası standardizasyon kuruluşlarını tanımasını ve bu kuruluşların çalışmalarına katılımını teşvik edeceklerini aktaran Kacır, gençleri standardizasyon süreçlerinde daha aktif olmaları yolunda cesaretlendireceklerini kaydetti.

“TSE Ne Kadar Güçlü Olursa Sanayicilerimiz de O Kadar Güçlü Olur“

TSE’nin, geliştirdiği standartlarla sanayicilerin ve iş dünyasının yanında yer aldığını, belgelendirme, muayene, gözetim, test, laboratuvar ve eğitim hizmetlerini yerine getirdiğini kaydeden Kacır, “TSE ne kadar güçlü olursa özellikle gelişmiş ülke pazarlarındaki sanayicilerimiz de o kadar güçlüdür. Bu sebeple TSE’nin faaliyetlerine her zamankinden çok daha fazla önem veriyoruz.” dedi.

Türkiye ve uluslararası arenada TSE’nin yaptığı hizmetlerden bahseden Kacır, yalnızca geçen yıl, muayene gözetim alanında 210 binden fazla belge ve rapor, 75 bine yakın deney raporu ve 25 bine yaklaşan kalibrasyon sertifikasının TSE tarafından düzenlendiğini belirtti.

İthalat denetimleri kapsamında, yaklaşık 150 bin ürün denetimi gerçekleştirdiğini aktaran Kacır, bu yılın başında Türkiye’nin milli gururu Togg’un yollara çıkmasında da TSE’nin çok önemli görev üstlendiğini, Togg’a tam araç ulusal tip onay belgesinin TSE tarafından verildiğini kaydetti.

Kacır, Türkiye’nin elektrikli araç şarj ekosistemini güçlendirecek ulusal standartların TSE tarafından hazırladığını ve yayımladığını işaret etti.

Dijital ve Yeşil Dönüşüm

Dijital ve yeşil dönüşüm süreçlerinin iş modellerinde büyük değişimleri beraberinde getirdiğini vurgulayan Kacır, TSE’nin, “ikiz dönüşüm” olarak adlandırılan bu dönüşümle, işletmelerin ihtiyaç duyduğu test, belgelendirme ve sertifikasyon hizmetlerini sunmaya devam ettiğini aktardı.

Kacır, TSE’nin, veri merkezlerinin tasarım, yapım ve işletme aşamalarında ve siber güvenlikte belgelendirme faaliyetlerine başladığını dile getirerek, “Yeşil dönüşümde önemli bir adım olan Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemi de TSE tarafından hayata geçirildi. Bu faaliyetlerin yanında sera gazı emisyonlarının hesaplanması, karbon ayak izi, su ayak izi, yaşam döngüsü analizi, sektör bazlı karbondioksit yakalama teknolojileri gibi faaliyetlerle TSE yeşil dönüşüm standartlarını da yayımladı.” dedi.

“TSE Liderlik Ediyor”

70 yıllık birikim ve tecrübesiyle TSE’nin, hem bölgemizdeki ülkelere hem de İslam dünyasına liderlik ettiğini vurgulayan Kacır, “İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) standartları kapsamında, helal gıda, helal kozmetik ürünleri, helal turizm gibi başlıklarda helal belgelendirme hizmetleri sunuyor. Yurt dışına ihracatta teknik engellerin önüne geçmek, ihracatçılarımızın zaman ve maliyet kaybını minimum seviyeye indirmek adına, başta Körfez ülkeleri olmak üzere ihracatımızın güçlü olduğu ülkelerde farklı alanlarda TSE, test ve belgelendirme faaliyetleri yürütüyor. Böylesine kritik görevler yürüten, görev ve sorumluluğu geniş bir yelpazede bulunan enstitümüzün gelecekte çok daha başarılı çalışmalar yürütmeye devam edeceğini bir kez daha ifade etmek istiyorum.” dedi.

“Kalite Kampüsü ile TSE’nin Gücüne Güç Katacağız”

Bakan Kacır, Türkiye’nin 11 il, 17 farklı merkezinde kurulu 23 deney, 3 kalibrasyon ve 184 ihtisas laboratuvarıyla TSE’nin, ülkenin en büyük test ve kalite hizmet ağına sahip olduğunu belirterek, “Önümüzdeki dönemde hizmete açacağımız TSE Kalite Kampüsü’müzle TSE’nin gücüne güç katacağız. Burada donatılacak son teknoloji laboratuvarlarımızda, sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu testlerin hepsi ülkemizde yapılabilecek. Milli Teknoloji Hamlesi vizyonumuza çok büyük katkılar sunacak olan TSE Kalite Kampüsü’müz, teknolojik bilginin ülkemize transferi, stratejik sermayenin yurt içinde kalması, ekonomimizin sürdürülebilir biçimde güçlenmesi ve insan kaynağının yetkinleştirilmesine yönelik ülkemize önemli kazanımlar getirecek.” ifadelerini kullandı.

“CEN/CENELEC Teknik Kurulları İstanbul’da Olacak”

 TSE’nin, dünyada alanında en yetkin kuruluşlarından biri haline geleceğine işaret eden Kacır, “Buradan bir müjdeyi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Avrupa standart kuruluşlarının en üst teknik yönetimi olan ve aynı zamanda üyesi olduğumuz CEN/CENELEC teknik kurullarının toplantılarına Mayıs 2024’te İstanbul’da ev sahipliği yapacağız.” diye konuştu.

“Gençlerimizle Buluşmaya Devam Edeceğiz”

TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin ise, 14 Ekim Dünya Standartlar Günü’nde teknolojinin merkezi Bilişim Vadisinde gençlerle bir araya gelmekten dolayı büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Gençlerin standardizasyon çalışmalarında aktif rol almalarının ülkemiz için çok önemli olduğunu söyleyen Şahin, “Standartları belirleyen ülke olma hedefi doğrultusunda, gençlerimizi sisteme dahil ederek söz sahibi olmalarını istiyoruz. Enstitümüzün gençlerle buluşması bugün, burada bitmeyecek. İnşallah önümüzdeki günlerde, üniversitelerimizde de gençlerimizle bir araya geleceğiz ve onları, ileride iş hayatına atıldıklarında standardizasyon çalışmalarına katılımları konusunda bilgilendirmeye ve teşvik etmeye devam edeceğiz” dedi.

TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, TSE’nin belgelendirme hizmetlerinin ulusal ve uluslararası standartlara göre yürütüldüğüne ve TSE tarafından verilen belgelerin Avrupa’da ve tüm dünyada tanındığına da dikkat çekti.

Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Bakanlığımızın ortaya koymuş olduğu Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu, iş dünyamızın beklentileri ve ülkemizin hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Şahin, “Standart hazırlama süreçlerinde küresel alanda belirleyici ve söz sahibi bir kuruluş olarak, ulusal ve uluslararası alanda, stratejik ve öncelikli sektörler başta olmak üzere ihtiyaç duyulan hizmetlerde, pazar payını artırmaya yönelik, sürekli gelişim anlayışıyla, kurumsal yapısını ve iş yöntemlerini geliştirmeye devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve protokol üyelerince, uluslararası standardizasyon süreçlerine aktif katılan, aynı zamanda bünyelerindeki genç uzmanların da katılımlarını teşvik eden firmaların temsilcilerine ödülleri verildi.

Ulusal ve Uluslararası Standardizasyonda Genç Profesyoneller Paneli

Konuşmaların ardından “Ulusal ve Uluslararası Standardizasyonda Genç Profesyoneller” başlığıyla düzenlenen ve TSE Genel Sekreteri Aykut Kırbaş’ın moderatörlüğünü yaptığı panelin konuşmacıları ise IEG Genç Profesyoneller Lideri Aida Saeed Mubarak Alyaaqoubi, DKE Genç Profesyoneller Program Komisyon Üyesi Batuhan Ayaz, TOBB Kobi Politikaları ve Sanayi Müdürü Cahit Ceren, Genç MÜSİAD İhracatı Geliştirme Komisyonu Başkanı Berk Limboz, TÜSİAD Teknoloji Standartları ve SEP Görev Gücü Başkanı Samir Deliormanlı ve MTC 165 – Temiz Oda Teknolojileri Ayna Komite Başkanı Haşim Solmaz  oldu.

Genç profesyonellerin bilgilendirilerek, standardizasyon süreçlerine daha kolay dahil olmalarının yollarının tartışılacağı çalıştay ile 14 Ekim Dünya Standartlar Günü Programı sona erdi.

Genel Filtreler
Yalnızca Tam Eşleşmeler
İçeriklerde Ara
Başlıklarda Ara
Alıntılarda Ara
İçerik Tipi
Hizmetler
Haberler
Duyurular
Sayfalar
İçerik Türü
Ekler

Önerilen Aramalar hizmetlerimizduyurularhaberler