SEKTÖR BULUŞMALARI TOPLANTISI ADANA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Türk Standardları Enstitüsü’nün (TSE) Türkiye’nin birçok şehrinde iş dünyasının farklı sektörlerinden temsilcilerle bir araya gelmek için başlattığı “TSE Sektör Buluşmaları Toplantısı” Adana’da gerçekleştirildi.

Adana Sanayi Odası’nda (ADASO) düzenlenen toplantıya; TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, bölge sanayicileri ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

Toplantıda, sanayicilere TSE’nin yakın zamanda faaliyete başladığı hizmet alanları ile gelecek dönemde uygulamaya alacağı projelere ilişkin bilgilendirmeler yapıldı.

 “Görevimiz Ticaretteki Yolculuğunuza Rehber Olmaktır”

Adana’nın tekstilden kimyaya, otomotivden enerjiye, birçok sektörde yaptığı atılımlarla ekonomiye önemli katkılar sunduğunu belirten TSE Başkanı Şahin, Sektör Buluşmaları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Bizim TSE olarak temel görevimiz; gösterdiğiniz bu gayretlerin başarıya ulaşması için standardizasyon ve uygunluk değerlendirme alanlarında önünüzü açmak, karşılaşacağınız teknik engelleri bertaraf etmek ve küresel ticaretteki yolculuğunuza rehber olmaktır.” dedi.

Şahin, TSE’nin Türk sanayisinin daha az maliyetle yüksek kaliteli üretim yapmasının, inovasyon faaliyetlerini etkin bir şekilde sürdürmesinin, uluslararası standartlara uygun ürün ve hizmet sağlayarak uluslararası pazarlara girmesinin anahtarı konumunda olduğuna işaret etti. Şahin; “Avrupa Birliği’nin standardizasyon kuruluşları CEN ve CENELEC’teki üyeliklerimizle, ülkemizin bu kuruluşlarda güçlü bir oy hakkına sahip olmasını sağlıyoruz. Dünyanın birçok ülkesindeki kuruluşlarla yaptığımız ikili anlaşmalarla sanayicilerimizin yaşayabileceği olası teknik engelleri bertaraf ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Sanayi ve Ticarette Büyük Dönüşüm Yaşanıyor”

Sanayi ve ticarette büyük dönüşümlerin yaşandığını vurgulayan Şahin, “Bu dönüşümlerin üretimin ilk aşamasından tüketimin son noktasına kadarki tüm süreçleri derinden etkilediğini ve değiştirdiğini ifade ederek yeni teknik düzenlemeler ile yeni çalışma alanlarını da beraberinde getirdiğine dikkat çekti.

TSE’nin ülkemizin “2053 net sıfır karbon” hedefine ciddi katkılar sağladığını söyleyen Şahin, sözlerine şöyle devam etti:

“Ekim ayında yürürlüğe giren sınırda karbon düzenlemesine yönelik çalışmalarımıza başladık. Bu düzenlemede, ihracatçılarımızın zorluk yaşamaması amacıyla Avrupa Birliği’nin belirleyeceği standartları uyumlaştırıyoruz. İhracatçılarımızın geçiş periyodunda yükümlü oldukları izleme ve raporlama gerekliliklerine yönelik eğitimler düzenliyoruz. Karşılıklı tanımaya zemin hazırlayacak şekilde belgelendirme faaliyetlerini gerçekleştiriyoruz. Karbon kredilendirme projelerinin kayıt altına alınması ve karbon kredilerinin sertifikalandırılmasına yönelik Ulusal Karbon Kredilendirme Programı’nı yakında başlatacağız.”

“Sanayicimizin Gücüne Güç Katacak”

Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda atılan en önemli adımlardan biri olan TSE Ankara Kalite Kampüsü inşasının devam ettiğini kaydeden Şahin, “Türkiye’nin kalite üssü olacak kampüs; teknolojik bilginin ülkemize transferi, stratejik sermayenin yurt içinde kalması, ekonomimizin sürdürülebilir bir biçimde güçlenmesi ve insan kaynağının yetkinleştirilmesi gibi kazanımlar sağlayacak. Türkiye’yi dünyanın en gelişmiş ekonomileri arasına taşımak için durmaksızın çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz. Sanayi ve ticaret dünyamızın uluslararası rekabet gücünü artırmaya, Büyük ve Güçlü Türkiye için çalışmaya tüm gücümüzle devam edeceğiz.” diyerek konuşmasını noktaladı.

“TSE ile İşbirliklerine Hazırız”

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç Sektör Buluşmaları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada Türk Standardları Enstitüsünün ülkemizin ekonomik, sosyal ve teknolojik alanlarda gelişimine katkı sağlayan en önemli kuruluşların başında geldiğini belirtti. TSE standartları aracıyla sağlanan uyumluluk ve kalitenin Türkiye’nin uluslararası alanda rekabetçiliğinde önemli avantajlar sağladığının altını çizdi.

Başkan Kıvanç, standardı belirleyen ülkenin ticaret yapan, ürün satan ülke olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti: “Ekonomik üretim standartlara uygun üretimdir. Küreselleşme ve beraberindeki yaşanan teknolojik gelişmelerle sınırlar ortadan kalkmış, uluslararası ticaret ön plana çıkmıştır. Günümüzde tüm dünyanın ortak dilinin standartlar olduğunu ve standartlara uygun kaliteli üretim yapan sanayicilerimizin çok çeşitli pazarlara rahatlıkla ulaşabileceğini özellikle belirtmek isterim.”

Standartların teknolojinin sorunsuz çalışmasını sağladığını vurgulayan Başkan Kıvanç sözlerine şöyle devam etti:

“Piyasaların sağlıkla işlemesini farklı şirketler tarafından üretilen bileşenlerin birlikte çalışmasıyla mümkün olur. Üretim süreçlerini iyileştirir, maliyetleri düşürür, böylece verimliliği artırır ve sürdürülebilirliğe de katkıda bulunur. Dolayısıyla ilk etapta firmalarımızın ve sanayi bölgelerimizin uluslararası standartlara ulaştırılması son derece önemlidir. Bu nedenle Türk Standardları Enstitüsü ülkemizde çok önemli bir görevi yerine getirmektedir.”

Sanayi ve ticarette büyük dönüşüm yaşandığının altını çizen Başkan Kıvanç, “Bu üretimler üretimin ilk aşamasından tüketimin son noktasına kadar tüm süreçleri derinden etkiliyor ve değiştiriyor. Dünya olarak kimilerimizin ikiz dönüşüm olarak adlandırdığı dijitalleşme ve yeşil dönüşüm döneminin içerisindeyiz Özellikle son yıllarda bu iki terim ile yatıyor bu iki terim ile kalkıyoruz. Bizim ülke olarak değişim ve dönüşüm sürecini çok iyi değerlendirip bir an önce aksiyon almamız gerektiğini ifade etmek istiyorum.” dedi.

Başkan Kıvanç, “Bu değişim standartlarına ayak uydurmamız gerekmektedir. Bu konuda Türk Standardları Enstitüsü’nün çok önemli çalışmaları olduğunu biliyorum. Biz sanayiciler TSE’nin değerli bilgilerinden istifade etmek istiyoruz.” diyerek konuşmasını noktaladı.

“Çukurova Yeşil Mutabakatın Öncüsü Olmalıdır”

Mühendislik eğitimi alan birisi olarak TSE’nin hizmetlerini, kalite ve standardizasyondaki durumunu takdire şayan bulduğunu vurgulayan ATB Başkanı Şahin Bilgiç, tarımın en önemli merkezlerinin başında gelen Çukurova’da, yeşil mutabakat eylem planı çerçevesinde üretilen ürünlerin ihracatında rekabetçiliği kaybetmemek için karbon salınımının azaltılması ve buna uyum sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Bölgedeki çalışmaya liderlik ederek TSE ile işbirliği yapmak istediğini belirten Bilgiç sözlerine şöyle devam etti:

“Biz Çukurova’da yeşil mutabakatın önderliğini yapmak istiyoruz. 2026 Ocak ayı itibarıyla bizim ihracatlarımızda bilhassa tarımsal ihracatlarımızda karbon salınımı meselesi önümüze engel olarak çıkacak. Bunun için bizim buna Çukurova’dan hazırlık yaparak başlamamız ve karbon salınımını azaltmamız lazım. Eğer bunu sağlayamazsak rekabet gücümüzü kaybederiz.” diyerek konuşmasını noktaladı.

Genel Filtreler
Yalnızca Tam Eşleşmeler
İçeriklerde Ara
Başlıklarda Ara
Alıntılarda Ara
İçerik Tipi
Hizmetler
Haberler
Duyurular
Sayfalar
İçerik Türü
Ekler

Önerilen Aramalar hizmetlerimizduyurularhaberler