Elektrikli Araç Bakım Ve Onarımcısı Eğitim ve Sınavı Duyurusu

EĞİTİM VE SINAV HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME:

“Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat: 2024/22)” kapsamında “Elektrikli Araç Bakım ve Onarımcısı” olarak belgelendirilmek üzere müracaat eden kişilere yönelik, TSE Program Geliştirme Müdürlüğü tarafından “Elektrikli Araç Bakım ve Onarımcısı” eğitimi ve sınavı gerçekleştirilecektir.

Başvuru işlemleri “http://basvuru.tse.org.tr/uye/’’ adresi üzerinden 05 Şubat 2024 (saat 10:30) tarihinden itibaren alınmaya başlanacaktır.

Başvuru işlemlerinin nasıl yapılacağı duyuru sayfasının altında yer alan Ek.1 “Görsel Anlatım.pdf” dokümanında anlatılmaktadır.

Başvuru sürecinde; Ek.1 “Görsel Anlatım.pdf” de gösterildiği gibi başvuru adımlarını takip ederek, “Diploma, Üretici/ Ana İthalatçı Firmadan alınan eğitim belgeleri ve ödeme dekontu’’ taratılmış olarak “http://basvuru.tse.org.tr/uye/’’ adresine yüklenmesi gerekmektedir.

Başvuru şartları olarak istenen dokümanlar “http://basvuru.tse.org.tr/uye/’’ adresine yüklendikten sonra; TSE Program Geliştirme Müdürlüğünün ilgili uzmanının; yüklemiş olduğunuz tüm dokümanlara onay vermesi durumunda başvuru işlemleriniz tamamlanmış olacaktır.

Başvuru işlemleriniz tamamlandıktan sonra e-posta adresinize; başvurunuzun onaylandığını belirtilen bir e-posta gönderilecektir. Tarafınıza gelen e-postadan sonra https://www.tse.org.tr/ ‘‘duyurular’’ kısmında yer alan tarih ve saatte “Elektrikli Araç Bakım ve Onarımcısı” eğitim ve sınavlarına girip teorik ve pratik sınavlardan başarılı olmanız gerekmektedir.

İlk belgelendirme/yeniden belgelendirme sınavlarından başarısız olan kişilerin ücretsiz olarak ikinci sınava girme hakkı bulunmaktadır.

Eğitim, sınav ve başvuru işlemleri ile ilgili sorularınız için, duyuru sayfasının altında yer alan “İletişim” bilgilerinden bize ulaşabilirsiniz. 

EĞİTİM VE SINAV BAŞVURU ŞARTLARI:

Başvuru yapan kişi aşağıda belirtilen öğrenim ve eğitim şartlarına sahip olmalıdır.

– Asgari Endüstri Meslek Liseleri/ Mesleki Eğitim Merkezlerinin Elektrik, Elektronik, Elektrik- Elektronik, Haberleşme, İmalat, Kontrol, Motor, Makine, Mekatronik, Otomasyon, Otomotiv ve/veya ilgili bölümlerinden mezun olmalı.

– TS 12047, TS 11921 ve TSE K 646 Standartlarında istenen MYK veya markaların tanımladığı seviyelere uygun elektrikli araç uzmanlık eğitimlerini (Elektrikli taşıt bakımcısı, Elektrikli taşıt onarımcısı, Elektrikli taşıt uzmanı vb.) almış olmalı ve bu eğitimleri belgelendirmeli.

Başvuru Dokümanları:

Diploma

Ödeme Dekontu

Üretici/Ana İthalatçı Firmadan alınan eğitim kayıtları ve belgeleri

EĞİTİM VE SINAV BİLGİLERİ:

1- Teorik Eğitim ve Sınav Bilgileri

Teorik Eğitim Konu Başlıkları:

  • Araç Bakım ve Onarımı İle İlgili İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimi
  • Araç Bakım ve Onarımı Çevre ve Enerji Konuları Eğitimi
  • Araç Bakım ve Onarımı Kalite Güvence Sistemi Eğitimi
  • Elektrikli Tahrik Soğutma ve Isıtma Sistemi Bakım ve Onarımı
  • Aktarma Organlarına Bakım Onarım Eğitimi
  • Fren Sistemine Bakım Onarım Eğitimi
  • Direksiyon Sistemine Bakım Onarım Eğitimi
  • Süspansiyon Sistemine Bakım Onarım Eğitimi
  • Aktif ve Pasif Güvenlik Donanımının Bakım Onarım Eğitimi
  • Sürüş Destek Sistemleri Bakım Onarım Eğitimi
  • Aracın Konfor Donanımlarının Bakım Onarım Eğitimi
  • Düşük Voltaj (12 V, 24 V vb.) ve Yüksek Voltaj Elektrik Sistemi Bakım Onarım Temel Eğitimi
  • Uygun KKD Belirlenmesi ve Bakım Onarım Öncesi KKD Kontrolü Eğitimi

 

Teorik Eğitim ve Sınav Tarihi: 26-28 Şubat 2024

Teorik Eğitim ve Sınav Yeri: TSE Merkez Yerleşkesi, Genel Kurul Salonu

Necatibey caddesi No:112 Bakanlıklar Kızılay/ANKARA

Teorik Eğitim ve Sınav Katılımcı Sayısı: 60 kişi ile sınırlıdır.

 

2- Pratik Sınav Bilgileri

Başvuruda bulunacak kişilerin pratik sınava girebilmeleri için;

  • Üretici / Ana ithalatçı firmadan, ilgili marka ve kategoriye göre pratik eğitimlerini almış olmaları gerekmekte olup, alınması gereken eğitim konu başlıkları duyuru metnin altında yer alan Ek.2 dokümanında verilmektedir.
  • Başvuruda bulunacak kişilerin, Ek.2 dokümanında yer alan eğitim konularında eğitim aldıklarına dair kayıtları ve katılım dokümanlarını başvuru sırasında TSE “http://basvuru.tse.org.tr/uye/’’ adresine yüklemeleri gerekmektedir.
  • Pratik sınav, TSE sınav görevlileri tarafından, sınav yapılma şartlarını sağlayan üretici/ ana ithalatçıya ait uygun yerde, orijinal aracın veya orijinal aracın teknik özelliklerini taşıyan sınav aracının ve ekipmanlarının üzerinde gerçekleştirilecektir.

 

Pratik Sınavın Yeri ve Tarihi: Üretici/ Ana ithalatçı firmaların başvuruları kapsamında planlanacaktır.

Adayların pratik sınavın tüm aşamalarından başarılı olmaları gerekmektedir.

 

3- Üretici/Ana İthalatçı firmadan elektrikli araç bakım ve onarımcılarının sertifikalandırılması için yapılacak başvuruda istenen belgeler;

Başvuruda bulunan üretici/ ana ithalatçı firma tarafından tebliğ kapsamında yer alan ve ithal edilen markaları ve sınıfları (M,L6,L7)  kapsayan elektrikli araçlar için sertifikalandırılmasını istediği bakım ve onarımcılarına verdiği  ( Ek’2 de verilen konuları içeren) pratik eğitim kayıtları.

Üretici/ Ana ithalatçı firma, verilen pratik eğitimlerin ithal edilen hangi sınıf (M,L6,L7) araçları ve markaları kapsadığını ve  ekinde pratik eğitime giren kişilerin bilgilerini içeren bir resmi yazı ile TSE’ne başvuruda bulunmalıdır.

 

BELGE BİLGİLERİ:

Belge Geçerlilik Süresi:

Elektrikli Araç Bakım ve Onarımcısı belgesinin geçerlilik süresi 3 (üç) yıl olarak belirlenmiştir.

Yeniden Belgelendirme:

Elektrikli Araç Bakım ve Onarımcıları, yeniden belgelendirilmek üzere, TSE Program Geliştirme Müdürlüğü’ne, yetki sertifikalarının süresi dolmadan önce, teorik ve pratik sınav ücretleri ile belge ücretini ödeyerek başvuru yapabilirler.

Sertifikalı kişilerin sertifika bitiş süresinden önce teorik ve pratik sınavlara girerek başarılı olmaları durumunda üç yıllık süre için sertifikaları yenilenir. Belgeli kişilerin sınavlardan başarısız olmaları durumunda ücretsiz olarak ikinci sınav hakları bulunmaktadır. İkinci sınavdan da başarısız olmaları durumunda mevcut sertifikaları geçerlilik süresi sonunda geçersiz olur.

Sertifikalı kişilerin bir önceki sertifikaları, yeni düzenlenen sertifikanın düzenlendiği tarihten itibaren geçersiz sayılır ve iptal edilir.

Geçersiz sayılan ve iptal edilen sertifikaların kullanımından doğabilecek hukuki sorumluluklar kişilere aittir.

Yeniden belgelendirme başvurusu yapılabilecek son tarih, sertifika bitiş tarihi ve benzeri sürelerin takibi kişilerin sorumluluğundadır.

ÜCRETLER:

Eğitim Ücreti: 21.000 TL + %20 KDV

Sınav Ücreti: 4.500 TL + %20 KDV

Sertifika Ücreti: 4.500 TL + %20 KDV

 

TOPLAM EĞİTİM, SINAV VE SERTİFİKA ÜCRETİ: 30.000 TL + %20 KDV = 36.000 TL

 

TSE Hesap Numarası Bilgileri:

Hesap Adı:  TSE Banka Hesabı,                                                                               

Şube: T. Vakıflar Bankası Kalkınma Bakanlığı Şubesi

Şube No: 884

İBAN No: TR08 0001 5001 5800 7286 9957 88

Alıcı: Türk Standartları Enstitüsü

Dekont Açıklaması:  “ PGM-ELEKTRİKLİ ARAÇ BAKIM VE ONARIMCISI (AD-SOYAD) “

Ödeme dekontu sisteme yüklenirken açıklama bölümüne istenilen faturanın hangi şirket veya kişi adına olduğu vergi numarası, vergi dairesi, adres gibi bilgilerin eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir.

Önemli notlar:

  • TSE, Eğitim Yeri ve Tarihi ile ilgili tek taraflı olarak değişiklik yapma yetkisine sahiptir.
  • Son başvuru tarihi 23 Şubat 2024 olup, kontenjan talep yoğunluğu sebebiyle daha önceden dolabilir.
  • Başvuru işlemleri “http://basvuru.tse.org.tr/uye/’’ adresi üzerinden iki aşamalı olarak gerçekleştirilmekte olup, birinci aşama diploma ve üretici/ ana ithalatçı firmalar tarafından verilen eğitim kayıt ve belgelerinin onayı, ikinci aşama ise ödeme dekontunun onayıdır. Katılımcılar ikinci aşama olan, ödeme dekontunun onayını almadığı takdirde kesin katılımcı listesine alınamayacaklardır.
  • Başvuru aşamalarını “http://basvuru.tse.org.tr/uye/’’ adresi ‘‘üzerimdeki görevler’’ bölümünden takip etmek katılımcının sorumluluğundadır.
  • Ödemesini, TSE banka hesabına yaptığı halde, “http://basvuru.tse.org.tr/uye/’’ adresine ödeme dekontunu yüklemede geç kaldığı için, katılımcı listesine giremeyen adaylar, aynı ödeme dekontuyla, bir sonraki programa başvuru yapabileceklerdir.

İletişim Bilgileri:

TSE Program Geliştirme Müdürlüğü

Serkan İLDEŞ

Tel: 0312 416 64 14

e-posta : sildes@tse.org.tr

 

Emel FARSAK

Tel: 0312 416 65 84

e-posta : efarsak@tse.org.tr

 

 Dokümanlar:

Ek 1: Görsel Anlatım

Ek 2: Pratik Sınav Eğitim Konuları

 

Yayınlama Tarihi : Şubat 2, 2024
Düzenlenme Tarihi : Şubat 7, 2024
Genel Filtreler
Yalnızca Tam Eşleşmeler
İçeriklerde Ara
Başlıklarda Ara
Alıntılarda Ara
İçerik Tipi
Hizmetler
Haberler
Duyurular
Sayfalar
İçerik Türü
Ekler

Önerilen Aramalar hizmetlerimizduyurularhaberler