ÖLÇÜ ALETLERİ MUAYENELERİ

Akaryakıt İstasyonları

TSE portalından akaryakıt istasyonlarında akaryakıt  ve lpg dispanserinde başvuru yapılırken pompa seri no ve tabanca sayısı olarak mı, yada tek tek tabanca olarak mı başvuru yapılacak?

Başvuru sayfası açılırsa nasıl yapıldığı görülebilmektedir. Daha önce Bakanlığa yapıldığı şekilde dispenser olarak yapılmaktadır. Ancak tabanca sayılarının doğru girilmesi önem arz etmektedir.

 

İstasyonlarda daha önce dispenserlerde sadece pulser üzerindeki kurşun mühür yenileniyor, diğerleri değiştirilmiyordu. Aynı şekilde mi devam edilecek?

Akaryakıt dispenserlerinin muayenelerinde, işlemci ünite (Beyin/CPU) ile akış ölçer (brodimetre) üzerindeki sinyal üreticilerine (pulser) erişimi engelleyen noktaların damgaları yenilendikten sonra, diğer damgalar daha önce Bakanlık veya Servis tarafından yapılmış olması durumunda yenilenmeyebilir

 

Muayenelerde TSE personeline yardım edilecek mi?

Muayeneler TSE personeli koordinasyonunda gerektiğinde istasyon görevlilerinin yardımıyla yapılacaktır. Örneğin muayene sonucunda ölçüm aracındaki tankta bulunan yakıt, araçtaki hortum ile istasyonun tankına geri boşaltılır. Akıllı sistem veya farklı adlar altında yeraltı tanklarının bulunmadığı istasyonlarda TSE aracındaki akaryakıtın boşaltılması istasyon görevlileri tarafından yapılır.

 

Akaryakıt istasyonlarında pompa, beyin, palsır, diferansiyel şamandıra çıkışlarında mühür var. Şamandıra patlasa değiştirilse, şamandıra mühürü bozulduğunda yeniden muayene gerekir mi? Şamandıra ayarı değiştirmemektedir.

Ayar gerektirmeyen noktalarda mühür varsa tip onaylarının/damga planlarının hatalı şekilde yapıldığı anlamına gelmektedir. TSE tarafından işlemler tip onay ve damga planlarına göre yapılacağı için, mühürlerden her hangi biri kırılırsa tamir ayar sonrası olarak başvurulması ve muayene yapılması gerekmektedir. Bu noktaların ayarı etkilemediği iddia ediliyorsa tip onay ve damga planlarının değiştirilmeleri gerekmektedir. Değişim için üretici firmalar tarafından Bakanlığa başvuru yapılabilir.

 

Revizyon yapılan dispenserlerde muayene süreci nasıl olacaktır?

Tamir ayar sonrası ilk muayene şeklinde başvuru yapılması gerekmektedir. Muayeneler üretici/tamirci firmaların yerinde yapılacaktır.

 

Sahada pompalar ile alakalı Damga Sökme/Geçici Damgalama Tutanağı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sitesinden mi alınacak?

Damga Sökme/Geçici Damgalama Tutanağı'nın bakanlığımızın web sayfasından indirilebilmektedir. (İndirmek için tıklayınız.) Tamir ayar sonrası başvuru aşamasında TSE başvuru portalına yüklenmesi gerekmektedir.

 

Damga Sökme/Geçici Damgalama Tutanağı’nda hangi bilgilerin bulunması gerekmektedir?

TAS Muayenelerinde tutulan Damga Sökme/Geçici Damgalama Tutanağında; ölçü aletinin tipi, markası, modeli, seri numarası, sökülen damganın/damgaların yılı ve sayısı, geçici damganın yapıldığı tarih, toplam kaç adet geçici damga yapıldığı, değiştirilen parça ve parçaya ait tip onayına ilişkin bilgiler ile yapılan işlemin açıklaması gibi bilgilerin tutanakta yer alması gerekmektedir.

 

 

Eski Siteye Dön