24.01. 2012
Türk Standardları Enstitüsü (TSE) hizmet verdiği faaliyet alanları çerçevesinde sanayicilerle görüş alışverişinde bulunmak amacıyla düzenlediği sektörel buluşmaların ilkini Kayseri’de düzenledi.
Kayseri Sanayi Odası’nın (KAYSO) ev sahipliğinde düzenlenen sektörel toplantıda TSE Başkanı Hulusi Şentürk, TSE Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz, TSE Ürün Belgelendirme Merkezi Başkanı Doğan Yazar, TSE Pazarlama ve Tanıtım Dairesi Başkanı Bilal Durdalı ve TSE Kayseri Ürün Belgelendirme Müdürü Necati Karahan’dan oluşan TSE Heyeti, gıda sektörü temsilcilerinin sorunlarını dinleyerek TSE’nin gıda sektörü hakkındaki çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Toplantı KAYSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Büyüksimitçi’nin konuşmasıyla başladı. Büyüksimitçi, TSE’nin geçtiğimiz yaz başladığı ‘Helal Gıda’ belgelendirmesinin sanayiciler açısından büyük bir pazara giriş için önemli bir fırsat olduğunun altını çizdi.
TSE Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz, TSE'nin daha önce sektör ayrımı yapmadan aynı anda tüm sektörlere yönelik olarak düzenlediği toplantıları artık her bir sektör için ayrı ayrı yapacağını belirterek, bu sektörel toplantıların ilkini, gıda sektörüne yönelik olarak Kayseri’de düzenlediklerini söyledi.
TSE Başkanı Hulusi Şentürk, geçtiğimiz günlerde açtıkları TSE Şanghay Temsilciliğinin Türk sanayicisi açısından önemli bir adım olduğuna dikkat çekerek, “önümüzdeki günlerde Uzakdoğu’da ve Avrupa’da ofisler açmaya devam edeceğiz. 2012 yılında TSE’nin ülkemiz işadamlarının ithalat ve ihracatta çalıştığı birçok ülkede ofislerinin bulunduğu bir yapıya döndüğünü hep beraber göreceğiz. Geç kalmışız ama zararın neresinden dönülse kârdır mantığıyla hızlı bir şekilde bu sürece girmek istiyoruz. Bu süreçte sizlerden de destek istiyoruz. Çünkü sorunların ne olduğunu siz çok iyi biliyorsunuz” dedi.
Kocaeli’de pilot uygulaması yapılan ve toplumda kalite bilincini yükseltmeyi amaçlayan bir eğitim kampanyası olan ‘Kalite Günleri’ni önümüzdeki günlerde başta Antalya, Bursa, Kayseri ve Konya olmak üzere birçok şehirde düzenleyeceklerini belirten Şentürk, “Kocaeli’de umduğumuzun çok ötesinde bir taleple karşılaştık. Bu uygulama ile gördük ki sanayicilerimizin ara elemanlarla ilgili ciddi biçimde bu tür eğitimlere ihtiyacı var. Bunun üzerine birçok ilimizde böyle kampanyalar düzenleme kararı verdik. Yüzde 50 indirimli eğitim kampanyaları düzenleyeceğiz. Milli kuruluş olduğumuz için bizim için kâr etmek ön planda değil. Ülkemizde kalite altyapısının gelişmesi için öncelikle kalitenin bilincinde olan çalışanlara ihtiyaç var. Bu anlamda ciddi eğitim hamlelerimiz olacak” diye konuştu.
TSE'nin Helal Gıda belgelendirmesine 4 Temmuz 2011 tarihinde başladığını ifade eden Şentürk sözlerine şöyle devam etti: “TSE, Helal Gıda belgelendirmesinde Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği içerisinde çalışmaktadır. Bizim baktığımız kısım gıda güvenliği. Ürünler test edilmeden, gıda laboratuarlarımızda her türlü analizden sağlıklı olduğuna dair rapor almadan Helal Gıda belgesi alınması söz konusu değil. Dolayısıyla helal belge, gıda güvenliğinin üzerine dini hassasiyetin giydirilmiş halidir. Sadece dini hassasiyetle verilen bir belge değildir. Helal Gıda Uygunluk Belgesi ile tüketiciler ürünleri gönül rahatlığıyla satın alabilecek. Çünkü Helal Gıda belgelendirmesindeki tüm süreçler İslami kurallara uygunluk ve gıda güvenliği yönüyle ele alınmaktadır. Ayrıca bu sertifika ihracatta büyük bir kolaylık ve avantaj sağlayarak firmaların pazar paylarını artıracak.”
Konuşmaların ardından geçilen soru-cevap kısmında TSE Heyeti, TSE’nin gıda sektörüne yönelik çalışmaları hakkında gıda sektörü temsilcileriyle görüş alışverişinde bulundu.

